Index Vakbarát Hírportál

Napi nyolc óra munka, pihenés és szórakozás, vagy heti 70 órás munkahét?

2023. november 8., szerda 06:18

Egy indiai szoftvermilliárdos szerint a fiataloknak heti 70 órát illene dolgozniuk. A járvány kezdetén megelégedett heti 64 órával. Egy másik cégvezér azt javasolta, hogy a fiatalok pályafutásuk első néhány évében napi 18 órán át termeljenek.

Mégis hány órát kellene dolgoznia egy embernek egy héten? – ezt a kérdést tették fel Indiában sokan azok után, hogy Narayana Murthy kijelentette: a fiataloknak készen kell állniuk a heti 70 (hetven) órás munkahétre, hogy segítsék a világ legnépesebb országának felvirágzását.

„India termelékenysége nemzetközi összehasonlításban az egyik legalacsonyabb” – tette szóvá Murthy, aki szerint a produktivitás fokozása nélkül India nem lesz képes felvenni a versenyt azokkal az országokkal, amelyek óriási léptékkel fejlődnek.

Ezért azt kérte a fiataloktól, mondják ki: „Ez az én hazám. Szeretnék heti 70 órát dolgozni.”

Narayana Murthy nem akárki. A szoftvermilliárdos a több mint 330 ezer embert foglalkoztató Infosys óriáscég egyik társalapítója, és korábbi elnök-vezérigazgatója, történetesen a brit miniszterelnök, Rishi Sunak apósa.

Annak ellenére, hogy hazájában elismert és befolyásos személyiség, felvetéséért hideget és meleget egyaránt kapott. De főleg hideget. A közösségi médiában és a lapok véleményoldalain vitatkoznak a hozzászólók a „mérgező” munkakultúráról, és arról, milyen elvárásaik lehetnek a munkáltatóknak alkalmazottjaikkal szemben.

A kritikusok egy része felhívta a figyelmet arra, hogy az indiai technológiai cégek – az Infosyst is beleértve – jellemzően alacsony kezdő fizetéssel kizsákmányolják mérnökeiket.

Mások szerint a megfeszített munkatempó fizikai és mentális egészségügyi problémákkal járhat.

„Nem marad idő a társasági életre, a családi beszélgetésre, a testmozgásra, a kikapcsolódásra” – jegyezte meg egy bengalurui kardiológus.

Az 55 óránál hosszabb munkahét kiváltotta sztrók és keringési betegségek következtében 2016-ban 745 ezren haltak meg

idézte a gyászos statisztikát dr. Deepak Krishnamurthy.

A nők, otthon és munkahelyükön, már régóta heti 70 óránál többet dolgoznak – emlékeztettek mások.

Készségfejlesztés, barátságos munkakörnyezet, méltányos fizetés

A vita Indiában azok után zajlik, hogy a koronavírus-járványt követően az emberek sok helyen átértékelik a munka iránti viszonyulásukat. Sokan úgy érzik: hatékonyabbak, ha otthonról dolgoznak, mások a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát szorgalmazzák.

Ennek előnyeit a szakértők szerint a munkáltatók is tapasztalják.

A munka és a magánélet egyensúlyát tiszteletben tartó vállalatoknak nagyobb a megtartóereje, könnyebben toboroznak új munkaerőt, csökken a hiányzások száma, miközben nő a termelékenység

állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO tavalyi, 45 amerikai nagyvállalat elemzésén alapuló jelentésében.

Az indiaiak egyébként már most is sokat dolgoznak – a járvány előtt például az ILO szerint jóval több időt töltöttek a munkahelyükön, mint az amerikaiak, a brazilok vagy a németek.

A termelékenység nem csak a hosszabb munkaidővel javítható

szögezte le helyesen egy indiai vállalkozó és filmproducer. Ronnie Screwvala szerint jobbá lehet válni készségfejlesztéssel, barátságosabb munkakörnyezettel és méltányos fizetéssel is.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

A munkaidő tartama igen érzékeny téma Indiában. Az év elején az alkalmazottak és az ellenzék tiltakozása után Tamil Nadu állam kormánya visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna a kötelező munkaidő meghosszabbítását napi 8-ról 12 órára – írta a BBC.

Murthyt egyébként már 2020-ban is bírálták, miután azt javasolta: az indiaiak két-három éven át dolgozzanak heti 64 órát, kompenzálandó a járvány miatt elrendelt korlátozások kiváltotta gazdasági lassulást.

Még többen kritizáltak tavaly egy másik nagy hatalmú cégvezért, aki azt javasolta, hogy a fiatalok pályafutásuk első négy-öt évében dolgozzanak napi 18 órát.

Miközben Indiában a munkaidő meghosszabbításáról folyik a vita, a fejlett országok a négynapos munkahéttel kísérleteznek.

A négynapos munkahét

A négynapos munkahét javítja az alkalmazottak egészségi állapotát, jólétét és termelékenységét is – állapította meg egy nemrég közzétett kutatás. A rövidített munkaidő előnyei akár tartósak lehetnek, és idővel fokozódhatnak, nem tűnnek el.

Tavaly Belgiumban törvénymódosítással tették lehetővé, hogy a munkavállalók heti négy napot dolgozhassanak bércsökkentés nélkül.

A négyórás munkahéttel kísérleteztek az Egyesült Királyságban is, ahol munkavállalók a ledolgozott órák 80 százalékáért 100 százalékos fizetést kapnak. A teszten részt vevő 61 vállalat közül 56-ban hasznosnak találták a kezdeményezést, és végérvényesen négynaposra rövidítették a munkahetet.

Az Európai Unióban, ahol a munkaerőhiány nagyobb gond a munkanélküliségnél, szintén fontolóra vették a négynapos munkahét gyakorlati alkalmazását.

(Borítókép: Caroline Purser / Getty Images)

Rovatok