Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a szerbiai választások előtt megerősített egy szövetséget

2023. november 10., péntek 10:49

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökét, akit a párt tanácsa Pásztor István elnök halálát követően bízott meg a szervezet vezetésével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Pásztor István, aki 16 éven át vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, október 30-án, 67 évesen, rövid, súlyos betegség után hunyt el. Pásztor István fia, Pásztor Bálint a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője, valamint a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. A politikus a VMSZ következő tisztújító közgyűléséig marad a párt megbízott elnöke.

A pénteki találkozón Orbán Viktor és Pásztor Bálint megerősítette a magyar kormány és a VMSZ közötti szövetséget. A vajdasági párt elnöke tájékoztatta a miniszterelnököt a szerbiai választási kampányról, az elmúlt években sokat javult szerb–magyar kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeiről, amelyben a VMSZ továbbra is konstruktív szerepet kíván betölteni.

A két vezető megállapodott a vajdasági gazdaságfejlesztési program továbbviteléről, és egyetértettek abban, hogy a Szeged–Szabadka vasútvonal mielőbbi üzembe helyezése, valamint a kis határátkelők nyitvatartásának meghosszabbítása a vajdasági magyarok szempontjából kulcskérdések, megvalósításukért közösen fognak fellépni – tájékoztatott a megbeszélésről Havasi Bertalan.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök december 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.

Rovatok