Index Vakbarát Hírportál

Napról napra rosszabb a magyar jogállamiság helyzete – állítja az EP jelentéstevő politikusa

2023. november 14., kedd 16:25

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő szerint a közeljövőben nem fog előre mozdulni a Magyarország és Lengyelország ellen indított 7. cikkely szerinti eljárás. Eközben úgy látja, hogy folyamatosan erodálódik a magyar jogállamiság.

Az Európai Bizottságnak, valamint Tanácsnak címezve fogalmazott meg éles kritikát az Európai Parlament magyar jelentéstevője. Delbos-Corfield úgy véli, egyre csak romlik a magyar jogállami helyzet.

A tanács és a bizottság nagyon gyengén muzsikál a magyar jogállamisági ügyekben

– szögezte le kedden újságíróknak nyilatkozva Gwendoline Delbos-Corfield a Szabad Európa szerint.

A jelentéstevő úgy látja, hogy „napról napra rosszabb” a magyarországi helyzetet, amit a említett uniós intézmények csak néznek. Erre hozta fel példaként a gyermekvédelminek nevezett, de sokak által homofóbnak tekintett magyar törvényt, amely alapján könyveket fóliáztak le, vagy elküldték a Nemzeti Múzeum igazgatóját.

Delbos-Corfield szerint a magyar vezetés még semmit sem hajtott végre a 2022. tavaszi választások után az EBESZ által megfogalmazott ajánlásokból sem. De szerinte csak rosszabb lesz a helyzet a szuverenitásvédelmi törvény után.

Azt is problémásnak nevezte, hogy a spanyol soros elnökség meghallgatás helyett csupán helyzetértékelést tart szerdán. Szerinte először is ajánlásokkal kellene fordulni a magyar kormányhoz, hogy utána lefolyhasson a  7. cikk szerinti eljárás következő szakasza, amikor már a szankciókról beszélnek.

A jogállami feltételességi eljárás nem fog változtatni a rezsim természetén. Ez a kvázi autokrata (értsd: Orbán Viktor) csak szavazati jogának megvonásából értene. Az első lépés ehhez ajánlások megfogalmazása a tagállami szavazatok minősített többségével

– mutatott rá Gwendoline Delbos-Corfield.

A francia képviselő szerint a spanyolt követő és a magyart megelőző belga soros EU-elnökség idején sem lesz előrelépés az ügyben. Azt tanácsolta, hogy a magyar elnökség idején a magyarokat közrefogó belga és lengyel tanácsi elnökség vegye kézbe a jogállamisági kérdéseket a magyar félévben. 

A feltételességi eljárás nem fogja visszafordítani a magyar jogállamiság erodálását, de a megelőzésben értékes eszköz. Az egyetlen valódi politikai eszköz a kezünkben ehhez az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás

– mondta az EP jelentéstevő politikusa. 

(Borítókép: Gwendoline Delbos-Corfield 2021. október 1-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok