Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állt Greta Thunberg

2023. november 15., szerda 17:28

A 20 éves svéd klímaaktivistát a közrend megsértésével vádolják, amiért múlt hónapban társaival egy olajipari konferenciát zavartak meg. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár 1,08 millió forintos bírsággal is sújthatják az idén már többször letartóztatott Thunberget.

Ártatlannak vallotta magát a közrend megsértésében a londoni bíróság előtt Greta Thunberg – számol be róla többek között a Reuters hírügynökség.

A 20 éves Thunberg azután állt bíróság elé Londonban, hogy még múlt hónapban részt vett egy tiltakozáson, ahol az Energy Intelligence Forum rendezvényének helyt adó Intercontinental hotel bejáratát más klímaaktivistákkal együtt elállták, hogy így nehezíthessék meg a rendezvény megtartását. A klímaaktivisták által csak az „Olaj Oscarjának” nevezett rendezvény egyik fő előadójának, a Shell-vezérigazgató Wael Sawannak a beszédét a demonstráció miatt online kellett megtartania, mivel nem tudott belépni az épületbe.

A klímaaktivistát 28 társával együtt vették őrizetbe, miután a rendőrök kérésére nem mozdultak el a bejárattól.

A tüntetést a Fossil Free London nevű klímaszervezet (magyarra fordítva Fosszilisenergiahordozó-mentes London), de rajtuk kívül a Greenpeace és az Extinction Rebellion is támogatta.

Szerdán Thunberg bírósági meghallgatásával egy időben a bíróságnál a Greenpeace több aktivistája is tüntetett. A klímavédő szervezet egyik kampányszervezője, Maja Darlington a brit The Guardiannek szerdai tüntetésük kapcsán azt mondta, Thunberg letartóztatása

egy újabb példája ennek a kormánynak a zavarba ejtő fellépésére a békés tüntetések ellen, ami minden szabad és jól működő demokratikus társadalomban alapvető jog.

Hozzátette, szerinte az embereknek elegük van abból, ahogy a világ vezetői továbbra is kitartanak a fosszilis energiahordozók mellett, miközben az energiaárak továbbra is emelkednek.

A brit kormány egyébként még idén májusban, III. Károly brit király koronázása előtt módosította a demonstrációkat szabályozó törvényt, ami alapján a rendőrségnek lehetőséget ad békés tüntetők őrizetbe vételére, amennyiben az illető közterületen rögzíti vagy odaláncolja magát valamihez. Élesben először a koronázáson vetették be köztársaságpárti ellentüntetők ellen tévesen – az eset miatt Rishi Sunak miniszterelnök mellett a londoni rendőrség is magyarázkodott

Amennyiben Thunberget bűnösnek találják, maximum 2500 fontos, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 1,08 millió forintos bírságot szabhatnak ki rá. A 20 éves klímaaktivistát idén már Németországban, Norvégiában és Svédországban is őrizetbe vették tüntetés miatt.

Rovatok