Index Vakbarát Hírportál

David Pressman: A magyar kormány „legfelsőbb szintjein” biztosítottak a svéd NATO-tagságról

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.11.16. 06:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csehország befagyasztotta az Oroszország tulajdonában lévő, cseh területen lévő ingatlanokat – írja a The Guardian.

    Az orosz pénzt Ukrajna talpra állítására kellene fordítani a gyilkosság és a pusztítás helyett

    – írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en.

    Javaslatomra a kormány ma jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását Csehországban. Itt véget ér az a kereskedelmi tevékenység, amelyből Oroszország az ukránok meggyilkolását finanszírozza.

    – írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en számolt be arról, hogy a történelem során először Oroszországot kizárták az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Ügynökségének (UNESCO) végrehajtó tanácsából. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nemzetközi szerepe csak gyengülni fog – írja az UNIAN.

    Az orosz befolyás korszaka véget ért, és helyesen: az orosz terroristáknak nincs helyük a jelentős nemzetközi szervezetek élén. Oroszország nemzetközi szerepe csak gyengülni fog

    – írta az ukrán államfő.

    Ukrajna korábban többször is felszólította az UNESCO-t, hogy zárja ki Oroszországot a végrehajtó tanácsból.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a nyugati partnerek pénzügyi támogatása nélkül nehéz lesz Ukrajnának szociális juttatásokat felhalmozni, mert most szinte minden pénz a hadsereg finanszírozására megy el – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.

    Hozzátette, hogy a szövetségesek segítsége nélkül Ukrajnának választania kell a szociális biztonság és a hadseregre fordított kiadások között, és ez válságot okozhat a társadalomban, ami kihatással lehet a háború menetére is.

    Vagy csökkentenünk kell a hadsereg támogatását, a nekik történő kifizetéseket, vagy nem adunk szociális segélyt. Tehát így vagy úgy, de válság lesz. Befolyásolja majd a háború menetét? Igen. Meg fogja állítani a harcunkat? Nem

    – hangsúlyozta Zelenszkij.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok