Index Vakbarát Hírportál

Vajon egy Kennedy-sarj mennyire befolyásolhatja a 2024-es amerikai elnökválasztást?

2023. november 17., péntek 16:24

Noha szinte bizonyos, hogy csak a két fontos párt – a republikánus vagy a demokrata – jelöltje nyerhet az amerikai elnökválasztáson, egy korábbi legendás elnök patinás vezetéknevű unokaöccse, független indulóként, jövőre „beleköphet” a nagyok levesébe.

Vélhetően a „szépkorúak” közül kerül ki majd ki az új elnök – a regnáló Joe Biden és kihívója közül nagyobb valószínűséggel a négy évvel fiatalabb Donald Trump.

Felelőtlenség lenne azonban mellőzni a közvélemény-kutatási adatokat: Robert F. Kennedy támogatottsága magasabb minden korábbi független jelöltnél. Ezzel reális esélye van arra, hogy befolyásolja a 2024-es választások kimenetelét.

A regisztrált szavazók körében a voksok 22 százalékát szerezné meg, ha most rendeznék meg az elnökválasztást – állapította meg a Quinnipiac Egyetem felmérése.

Áprilisban még úgy volt, hogy a demokraták színeiben indul Biden riválisaként az előválasztáson, aztán fél évvel később gondolt egyet, és októberben bejelentette: függetlenként rajtol a megmérettetésen.

Az utolsó független jelölt, aki a választást megelőző évben egyötödös támogatást tudott maga mögött, Ross Perot volt 1992-ben. A választáson végül a voksok 19 százalékát szerezte meg.

John Anderson 1980-ban szintén 20 százalékos támogatottsággal vágott neki a választásoknak, a választáson azonban csak a szavazatok 7 százaléka jutott neki. A szegregációs és szélsőséges nézeteiről elhíresült alabamai kormányzó, George Wallace népszerűségi mutatója 1968-ban 21 százalékos volt, végül 14 százalékkal kellett beérnie – emlékeztetett a CNN.

Nincs biztos befutó

Korai megmondani, milyen eredménnyel végez majd Kennedy jövőre, az viszont már most tudott a New York Times és a Siena College közös felméréséből, hogy csaknem 20 százalékos támogatottságra tett szert azokban az államokban – Georgiában, Arizonában, Wisconsinban, Pennsylvaniában, Nevadában és Michiganben –, ahol 2020-ban Biden győzött Trumppal szemben.

A közvélemény-kutatás néhány demokratát izgalomba hozott, néhány republikánusnál pedig egyenesen eufóriát váltott ki.

A hat állam közül ötben ezúttal Trump vezet Biden előtt, ami azt jelenti, hogy ha nem változik a közvélekedés, a volt elnök számíthat végső győzelemre.

Miután azonban az oltásellenes nézeteiről ismert Kennedy is felkerült a listára, Trump előnye két államra zsugorodott, ötpontos előnye pedig Arizonában és Pennsylvaniában holtversenyben olvadt el.

Trump egyértelmű vezetése egyszóval elsikkadt. Kennedy „jóvoltából” egyelőre nincs biztos befutó a választási kollégiumokban. Biden támogatottságát 34, Trumpét 36 százalékra mérik a hat állam összesítésében.

A végső kimenetelbe is beleszólhatnak

A helyzetet bonyolítja más független jelölt indulása. A filozófus és színész Cornel West támogatottsága átlagban 5 százalékos. Rajta kívül Jill West is megerősítette, hogy újra indul az elnökválasztáson.

A Zöldek jelöltje 2016-ban Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban sokkal több szavazatot szerzett, mint Trump Hillary Clintonnal szemben, aki nagy valószínűséggel West színre lépése miatt alulmaradt a hajrában.

Ezúttal Joe Manchin is eljátszadozott az indulás ötletével, a nyugat-virginiai szenátor azonban az utolsó pillanatban visszakozott, pedig a nyáron még 10 százalékos támogatottságát mérték.

A független jelöltek vélhetően nem rúgnak labdába, viszont egészen biztosan elhódítják a nagy pártok szavazóinak egy részét, és ezzel a végső kimenetelbe is beleszólhatnak.

(Borítókép: Robert F. Kennedy Jr. az elnökjelölti kampányindító rendezvényen 2023. október 12-én. Fotó: Eva Marie Uzcategui / Getty Images Hungary)

Rovatok