Index Vakbarát Hírportál

Váratlan kihívója akadt Vlagyimir Putyinnak az elnökválasztáson

2023. november 20., hétfő 06:09

Igor Girkin, a „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadárparancsnok – aki számos alkalommal kritizálta az orosz katonai-politikai vezetést – megerősítette, hogy valóban indul az elnöki székért a 2024-es oroszországi választáson.

Igor Girkin (akit gyakran Igor Sztrelkovként is emlegetnek) 2014, a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta harcolt a Donbászban, egyebek mellett a maláj utasszállító lelövésében is szerepe lehetett. Emiatt 2022-ben életfogytiglani börtönre is ítélték – bár igaz, hogy csak távollétében, Hollandiában (egyes jelentések szerint a gép lelövésében közvetve még Putyinnak is szerepe lehetett).

Girkin az orosz–ukrán háborút hadibloggerként követte. Nem egyszer kritizálta az orosz katonai vezetést a fronton elkövetett hibák miatt, és Vlagyimir Putyint sem kímélte. Ez végül ahhoz vezetett, hogy Girkin tényleg börtönbe került Oroszországban „szélsőséges” megnyilvánulásai miatt, mivel törvények tiltják az ukrajnai „különleges hadművelet”, illetve a hadsereg bírálását az országban (sőt, bizonyos körülmények közt még az elnök kritizálását is).

Az egykori szakadár parancsnok – akit egyesek még Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartanak – már nem sokkal a letartóztatása előtt is beszélt arról, hogy indulhat az elnöki tisztségért a 2024. márciusi választáson. Szombaton Girkin egy hosszú levelet tett közzé, amelyben megerősítette:

valóban indul a választáson, annak ellenére is, hogy azt csak egy „színjátéknak” tartja, amelynek már „előre megvan a győztese”.

A jelölt a Reuters szerint (ismételten) azt írta, hogy  Oroszországban forradalom és polgárháború jöhet akkor, ha Vlagyimir Putyin nem nevez ki hatékonyabb vezetőket a hadsereg élére. „Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a mostani helyzetben az orosz elnökválasztáson indulni annyit jelent, mint leülni egy kártyapartira hamiskártyásokkal” – fogalmazott Putyin kihívója. 

Megjegyezte azt is, hogy szerinte nem fogják megtiltani neki a választáson való indulást, és abban bízik, hogy a nacionalista erők támogatásával megzavarhatja a Kreml választási „színjátékát”. 

Ez a mi esélyünk arra, hogy egyesüljünk a külső és belső fenyegetésekkel szemben. Indulni fogok

– írta Girkin, akinek a börtönben írt levelét egy sajtótájékoztatón is felolvasták.

Igyekszik belökni a kampányt

Girkin azóta több bejegyzésben is írt arról, hogy készülnek a kampányra, és „Sztrelkov 24” logóval már terjedni is kezdett egy választási posztere az orosz nyelvű közösségi médiában. 

A mozgalmának – amely az Orosz Mozgalom Sztrelkovért (röviden: RDS) nevet kapta – vasárnap jött létre egy átnevezéssel a hivatalos Telegram-oldala is, de eddig csak pár ezer követőjük van. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, de a várakozások szerint ez meg fog történni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője óvatosan még csak annyit mondott pénteken: bízik benne, hogy Putyin indulni fog a jövő évi választáson.

Nyugati elemzők szerint Oroszországban a demokrácia már csak a látszat, a kihívóknak nincs tényleges esélyük Putyin és rendszere ellen, amit (egyelőre) a háború is még jobban bebástyázott. Arról, hogy milyen lehetséges aspiránsok pályázhatnak ezzel együtt az orosz elnök címére, részletesen írtunk ebben a korábbi cikkben is. 

(Borítókép: Igor Girkin 2023. augusztus 29-én Moszkvában. Fotó: Maxim Shemetov / Getty Images)

Rovatok