Index Vakbarát Hírportál

Putyinnak is köze lehet a 2014-ben lelőtt maláj utasszállító-balesethez

2023. február 8., szerda 15:40

A maláj utasszállító repülőgép Ukrajnában, a Donyecki területen, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött régióban zuhant le 2014. július 17-én. Tavaly novemberben egy holland bíróság megállapította, hogy orosz rakétával lőtték le, most pedig kiderült: Putyin hagyhatta jóvá a lövedék Ukrajnába szállítását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hagyhatta jóvá annak a rakétának az Ukrajnába történő behozatalát, amellyel lelőtték a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát 2014-ben – számolt be a Sky News.

A nyomozást végző nemzetközi csoport közölte:

Jó okunk van azt hinni, hogy Putyin aláírta a határozatot, amely engedélyezi a repülőgépet később lelövő orosz rakéta használatát.

A Reuters szerint a holland ügyészségnek „meggyőző bizonyítékai vannak”. Hozzátették: a bizonyítékok azonban nem elegendők a büntetőeljárás megindításához, és felfüggesztették a nyomozást.

Közölték azt is, hogy

az orosz elnök érintettségét egy orosz tisztségviselők közötti 2014-es telefonbeszélgetés lehallgatása bizonyítja;

e szerint Putyin jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy a szeparatisták felszerelés iránti kérelmét teljesíteni lehessen.

Elmondták továbbá: nem tudták konkrétan azonosítani azokat az Oroszország 53. kurszki dandárjából érkezett katonákat, akik személyesen felelősek a repülőgépet megsemmisítő rakéta kilövéséért. Hozzátették: a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

Tavaly novemberben hozták meg a döntést, miszerint orosz rakétával lőtték le

Amint arról tavaly novemberben beszámoltunk, egy holland bíróság meghozta ítéletét a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es, Ukrajna fölött történő, 298 utas és a személyzet halálát okozó lezuhanása miatt indított perben: két orosz és egy ukrán állampolgárt bűnösnek találtak, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket.

A kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le 2014-ben a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét – közölte ítéletében a holland bíróság 2022 novemberében.

Az ítélethirdetésen elhangzott: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) felett, ahonnan azt a rakétát kilőtték, amely a katasztrófát okozta. A bíró a támadást „összehangolt katonai akciónak” nevezte.

A Malaysia Airlines MH17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata helyi idő szerint 2014. július 17-én délután lezuhant az orosz–ukrán határ közelében, a Donyecki területen. A 9M–MRD lajstromjelű Boeing 777–200ER típusú repülőgépen 283 utas és 15 főnyi személyzet tartózkodott, a tragédiában mindannyian életüket veszítették.

Oroszország nem működött együtt

A lelőtt maláj utasszállító repülőgép 55 áldozatának családja még 2018 novemberében beperelte Hágában Oroszországot, mert nem működött együtt a katasztrófa okainak kivizsgálásában. A nemzetközi nyomozó csoport vizsgálatának első eredményei 2016 szeptemberében kerültek nyilvánosságra.

A jelentésben a nyomozók megállapították, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

(Borítókép: A  Malaysia Airlines malajziai légitársaság szerencsétlenül járt Boeing 777-es utasszállítójának egyik rekonstruált roncsdarabja egy sajtótájékoztatón a hollandiai Gilze en Rijenben 2015. október 13-án. A Holland Biztonsági Testület ezen a napon tette közzé a gép katasztrófájának körülményeiről készült nemzetközi vizsgálat eredményeit. A repülőgép 2014. július 17-én zuhant le az oroszbarát ukrajnai szakadárok uralta Donyecki területen, fedélzetén 298 emberrel. Fotó: Peter Dejong / AFP)

Rovatok