Index Vakbarát Hírportál

Orosz rakétával lőtték ki a maláj utasszállítót, a tragédia 298 ember életét követelte

2022. november 17., csütörtök 15:38

Egy holland bíróság meghozta ítéletét a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es, Ukrajna fölött történő, 298 utas és a személyzet halálát okozó lezuhanása miatt indított perben: két orosz és egy ukrán állampolgárt bűnösnek találtak, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket.

Az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember halála okozásáért a Malaysia Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna felett történt lelövésével kapcsolatban.

A kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől orosz gyártmányú, a Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét – közölte ítéletében a holland bíróság csütörtökön.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, a vádlottak távollétében tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró hangsúlyozta: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) felett, ahonnan azt a rakétát kilőtték, amely

a repülőgép fedélzetén tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, valamint a legénység halálát okozta.

A bíró a támadást „összehangolt katonai akciónak nevezte”, és kiemelte: a katasztrófa előkészítésében és végrehajtásában részt vevők közül többen orosz állampolgárságúak voltak, illetve korábban az orosz fegyveres erők kötelékébe tartoztak. A nyomozás során visszahallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint a szakadár „Donyecki Népköztársaság” több vezetője, akik tudtak a rakétatámadásról, szoros kapcsolatot ápoltak akkor Oroszországgal.

A négy vádlott, az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Egyik férfi sem jelent meg a bíróságon, és csak Oleg Pulatov döntött úgy, hogy ügyvédeket jelöl ki, akik a nevében ártatlannak vallották. Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán a szakadár ukrajnai régió, a DNR „védelmi minisztereként” szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a felderítő osztag vezetője volt.

A négy férfi közül hármat életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, viszont Oleg Pulatovot, aki jogi képviselőin keresztül a tárgyalásokon ártatlannak vallotta magát, a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.

Hendrik Steenhuis az ítélethirdetéskor kiemelte: a vádlottak nem tekinthetők az orosz fegyveres erők tagjainak, ezért nem illeti meg őket a harcokban részt vevő katonák mentelmi joga. Közölte továbbá, a bíróság később dönt az üggyel kapcsolatos más jogi kérdésekről, valamint a gyanúsítottak bűnösségéről vagy ártatlanságáról. Emlékeztetett, az ügyben eljáró holland ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést kért a vádlottakra.

Csak a legszigorúbb büntetés képes megtorolni tettüket, amely oly sok életet oltott ki, és oly sok szenvedést okozott az áldozatok hozzátartozóinak

– jelentette ki Hendrik Steenhuis, a per tárgyalását vezető bíró az ítélet felolvasásakor.

A bíróság szerint a vádlottak segítettek megszervezni a rakéta Ukrajnába történő telepítését, tevékenyen hozzájárulva ezzel a fedélzeten tartózkodók halálához, bár nem ők voltak azok, akik a kilövést végrehajtották. A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre, viszont az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek - tette hozzá a bíróság.

Az ítéletben a bíróság 16 millió eurós kártérítést ítélt meg az áldozatok hozzátartozóinak, amelyet a holland állam fog kifizetni, amennyiben az elítéltek nem teszik meg. Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Életfogytiglani börtönbüntetést kértek mind a négy vádlottra

Az ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést és elfogatóparancsot kértek mind a négy férfi ellen, viszont csak hármat ítéltek el, egyiküket szabadlábra bocsátották.

A bíró tájékoztatása szerint megállapítást nyert, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta Kelet-Ukrajnába nem sokkal a támadás előtt érkezett Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A rakétavető az 53. légvédelmi rakétadandártól, az orosz fegyveres erők Kurszk városában állomásozó egységétől származott – mondta az elnöklő bíró.

Az ügyben eljáró, holland vezetésű – holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű – nemzetközi nyomozócsoport 2019 júniusában közölte, hogy a gyanúsítottak a gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt, tevékenyen hozzájárulva ezzel a fedélzeten tartózkodók halálához.

A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság azt állapította meg, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről – Pervomajszk település mellől, egy mezőről – indítottak el.

A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre,

viszont az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység is életét vesztette.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij fontosnak nevezte a hágai bíróság döntését.

Twitter-oldalán azt írta, hogy megszülettek az első ítéletek az MH17 lezuhanásának elkövetőire. Szerinte kulcsfontosságú, hogy a kitervelőket felelősségre vonják, mivel „a büntetlenség érzése újabb bűncselekményekhez vezet”, de „el kell oszlatnunk ezt az illúziót”. Hozzátette, „az Orosz Föderáció összes akkori és mostani atrocitásáért elkerülhetetlen a büntetés”.

Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez

A lelőtt maláj utasszállító repülőgép 55 áldozatának családja még 2018 novemberében beperelte Hágában Oroszországot, mert nem működött együtt a katasztrófa okainak kivizsgálásában. 

A nemzetközi nyomozó csoport vizsgálatának első eredményei 2016 szeptemberében kerültek nyilvánosságra. A jelentésben a nyomozók megállapították, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét. Az utasszállító a Donyecki területen, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le 2014. július 17-én.

(Borítókép: A Malaysia Airlines 17-es járatáról származó törmeléket 2014. július 17-én. Fotó: Pierre Crom / Getty Images)

Rovatok