Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét kémműholdat állíthatott pályára

2023. november 21., kedd 19:07

Észak-Korea rakétát bocsátott fel, amely egy feltételezett kémműholdat hivatott Föld körüli pályára állítani – jelentette a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadseregre hivatkozva helyi idő szerint kedden késő este.

Mint írtuk, Phenjan kedden arról értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi. Ehhez képest már kedden végrehajtotta azt.

A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található kísérleti telepről indították el helyi idő szerint este 10 óra 43 perckor.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága nem közölt további részleteket az indításról, így azt sem tudatta, hogy a háromfokozatú rakétával sikerült-e Föld körüli pályára állítani a műholdat – adta hírül az MTI.

Phenjan – sikertelenül – már májusban és augusztusban is próbálkozott a felbocsátással. Szöul óva intette Phenjant a kísérlettől, mondván, hogy azzal megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Korea ballisztikus rakétaprogramját betiltó határozatait.

A KCNA észak-koreai hírügynökség kedden közölte, hogy Phenjan „szuverén joga″ növelni katonai erejét az amerikai vezetésű űrmegfigyelési rendszerrel szemben.

Már november elején felfedték Észak-Korea terveit

Ahogy az Index beszámolt róla, a dél-koreai titkosszolgálat már november elején figyelmeztetést adott ki arról, hogy Észak-Korea hamarosan katonai kémműholdat telepíthet az űrbe. Észak-Korea teszteket végzett a rakétahajtóművön és a hordozórakétán, jelezve, hogy a végső előkészületek már folyamatban vannak.

Emellett az Észak-Koreában található Tongcsang-ri nevű rakétakilövő állomáson járművek és üzemanyag-szállítási személyzet jelenlétét is észlelték.

A dél-koreai hírszerző szolgálat szerint Észak-Korea olyan technikai tanácsokat kapott Oroszországtól, amivel a sikeres kilövés esélyét növelhetik. A szöuli hírszerzés arról is beszámolt, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak, amelyben több mint egymillió tüzérségi lövedéket és más fegyvereket adtak át. 

Rovatok