Index Vakbarát Hírportál

Izrael nem vette komolyan a női katonák figyelmeztetéseit

2023. november 22., szerda 16:33

A magas rangú parancsnokok mellőzték a gázai határ megfigyelésével megbízott női katonák riasztó jelzéseit az október 7-i brutális Hamász-támadás előtti hetekben. A megfigyelők úgy vélik: szexizmus miatt hagyták figyelmen kívül jelentéseiket – ezt szögezte le egy nemrégiben közzétett jelentés.

Október 7-én húsz perc alatt ötezer rakéta zúdult Izraelre. A halottak száma percről percre nőtt. A Hamász terroristái ezzel egyidejűleg behatoltak a zsidó állam területére, ahol gyilkoltak és túszokat ejtettek.

Megfelelő felkészülés nélkül ilyen akció kivitelezhetetlen. A Hamász pedig álcázás nélkül készült a rajtaütésre. Az izraeli Határvédelmi Hadtest női katonái azt állítják a Haaretz héber kiadásában: észlelték a támadás előkészületeinek jeleit, de feletteseik nem figyeltek rájuk – mert nők voltak.

„Ez egy kizárólag fiatal lányokból és fiatal női parancsnokokból álló egység” – mondta a különítmény egyik, neve elhallgatását kérő tagja. Úgy véli: ha férfiak ültek volna a monitorok előtt, „egészen másként alakultak volna a dolgok”.

A tácpitánijotok, az Izraeli Védelmi Erők női megfigyelői a Határvédelmi Hadtesthez tartoznak, és Izrael határait, illetve Ciszjordánia területét ellenőrzik éberen.

Sokan a „hadsereg szemének” tartják őket, mert valós idejű hírszerzési információkkal látják el a terepen szolgáló katonákat – a nap 24 órájában, a hét minden napján.

Két hónappal korábban észlelték az előkészületeket

Hetekkel a Hamász október 7-i támadása előtt – amikor terroristák ezrei özönlöttek át a határon, akik 1200, jobbára civil életét oltották ki, és további 240 embert elraboltak – a gázai határtól egy kilométerre állomásozó tácpitánijotok vészjósló jelekre figyeltek fel.

A Hamász tagjai egy izraeli megfigyelőtorony elfoglalását gyakorolták szokatlanul fokozott dróntevékenység közepette – idézte fel az egyik katona.

A támadást megelőző két hónap minden napján drónokat küldtek a magasba, néha naponta többször is. A drónok a határ közelében repültek, néha alig 300 méterre a kerítéstől, néha még közelebb

– mondta a nő, aki Ilanaként mutatkozott be.

„Másfél hónappal a háború kitörése előtt azt láttuk, hogy a Hamász egyik kiképzőtáborában felépítették az egyik izraeli megfigyelőtorony pontos, méretarányos mását. Azt gyakorolták, hogyan tudják leszedni az őrt” – mondta a tácpitánijot.

A megfigyelők a parancsnoki lánc közvetítésével haladéktalanul figyelmeztették feletteseiket, jelzéseiket azonban az elöljárók eleresztették a fülük mellett.

A női megfigyelőket egyszerűen lemészárolták

A támadás során a terroristák ugyanazokat a módszereket alkalmazták, amelyeket az előkészületek során gyakoroltak be, és drónokat vetettek be a megfigyelőtornyok ellen – mondta Ilana.

Egy másik, meg nem nevezett katona látta, hogy a gázaiak egy Merkava Mark 4 tank pontos mását építik fel, amit szintén a kiképzés során használták – írta a Times of Israel.

Ez a jelentés is elsikkadt valahol a felső vezetés fiókjaiban.

Ráadásul a megfigyelőket senki sem figyelmeztette arra, hogy a Hamász átfogó támadása elkezdődött. Pedig ha tudtak volna róla, néhányan valószínűleg túlélték volna a vérengzést.

Az IDF magukra hagyta őket.

A katonáknak legalább volt fegyverük, és hősként haltak meg. A női megfigyelőket egyszerűen lemészárolták, és esélyük sem volt a védekezésre

– mondta a túlélő tácpitánijot egyike, aki Járaként mutatkozott be.

Fontolóra vették a dezertálást

Az egyik megfigyelő katonanő egyenesen bocsánatot kért felettesétől, akit október 7-én hajnalban azzal ébresztett fel, hogy „valami szokatlant” tapasztal – jegyezte meg a minap közzétett jelentés a megfigyelők munkájáról.

A dokumentum nem az első összefoglaló arról, hogy a Nahal Oz kibucban állomásozó megfigyelők munkáját nem vették komolyan. Korábban a közszolgálati médiumok is megszólaltattak olyan katonákat, akik megerősítették, hogy figyelmeztetéseik pusztába kiáltott szónak bizonyultak.

A megfigyelők kamerák, szenzorok és térképek segítségével gyűjtik információikat arról a 15–30 kilométeres szakaszról, amelyért egyenként felelősek.

Október 7-én 15 női katona halt meg a Nahal Oz bázison, további hatot pedig elraboltak, és túszként tartják őket Gázában.

A vérengzés miatt, a súlyos szankciók ellenére is, többen fontolóra vették a dezertálást.

„Megpróbáltuk elmagyarázni, hogy nem mehetünk vissza” – mondta egyikük, aki Majként mutatkozott be, majd magyarázatul hozzátette: „Elveszítettük a barátainkat. Órákig rejtőztünk a holttestek között”.

A jelentésekből nem derült ki, miért alkalmaznak nőket megfigyelőként, ha észleléseiket figyelmen kívül hagyják.

(Borítókép: Katonák figyelik a térfigyelő kamerákat az IDF dél-izraeli Re'im táborának egyik parancsnoki központjában, 2023. november 5-én. Fotó: IDF)

Rovatok