Index Vakbarát Hírportál

A Gázában fogva tartott magyar túszokat is elengedhetik a hétvégén

2023. november 25., szombat 11:48

A Gázában fogva tartott öt magyar is a kiválasztott túszcsoportokban lehet, akiket a hétvégén bocsájt szabadon a Hamász. A pénteken életbe lépett humanitárius tűzszünet alatt négy ilyen csoportot engednek el a terroristák. Jelenleg öt magyar várja, hogy hazatérhessen.

Már a hétvégén kiszabadulhatnak magyar túszok is a Hamász fogságából a Magyar Nemzet értesülései szerint. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán arról írt, hogy a kormány csak akkor tud információkkal szolgálni a Gázai övezetben kialakult konfliktusban érintett magyar túszokról, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat.

A tárcavezető leszögezte: sokan érdeklődnek és sokan követik aggodalommal a közel-keleti helyzet miatt kialakult túszhelyzetet.

Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszter kollégával folyamatosan kapcsolatban vagyok. A katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki hozzátette: mindenkinek a megértését és a türelmét kéri, hiszen itt emberéletekről, törékeny megállapodásokról, válságos helyzetről van szó, így csak akkor tudnak a túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat.

Akik már biztonságban vannak

Helyi idő szerint pénteken reggel 7 órakor lépett életbe az Izrael és a Hamász közti négynapos humanitárius tűzszünet: ebben az időszakban a szerdán kötött megállapodásnak köszönhetően foglyokat cserélnek: eddig tizenhárman térhettek haza. 

Az izraeli kormányzat még csütörtökön közölte, hogy kaptak egy listát arról, ki lesz az első 13 túsz a fogva tartott 240-ből, akit elengednek: ők helyi idő szerint péntek délután fél 5-kor már találkoztak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának munkatársaival, és mentőautókban ülve még 5 óra előtt megérkeztek Egyiptomba. 

Az elengedett tizenhárom édesanya és gyermek az első csoportja annak a négy, szabadon engedésre kiválasztott túszcsoportnak, akiket a Hamász 49 napig tartott fogva Gázában.

Izrael pedig a megállapodáshoz igazodva a ciszjordániai Ofer katonai börtönből kiengedett 39 elítélt terroristát.

A tűzszünet következő három napjában további háromcsoportnyi túszt engednek szabadon Gázából. A Magyar Nemzet értesülései szerint valószínűleg köztük lehetnek majd azok közül a magyar túszok közül is, akikről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még októberben jelentette ki, hogy valóban Gázába hurcolták őket. 

A Hamász korábban azt ígérte, hogy a tűzszünet négy napja alatt mintegy 50 túszt enged szabadon (nőket és gyerekeket). A felek megállapodtak abban, hogy a Hamász végül akár többet is szabadon engedhet, cserébe a tűzszünet meghosszabbításáért.

Rovatok