Index Vakbarát Hírportál

Betámadták Conor McGregort, vizsgálatot indítottak ellene a rendőrök

2023. november 30., csütörtök 16:22

Conor McGregor, egykori MMA-harcos szerdán megvádolta az ír hatóságokat azzal, hogy bűnbaknak próbálják beállítani az előző heti ír lázongások ügyében. A helyi hatóságok folyamatosan vizsgálják a férfi bejegyzéseit, melyeket a lázongások előtt és közben tett közzé.

Conor McGregor szerint az ír hatóságok el akarják terelni a figyelmet a november 23-i eseményekről, amikor is egy bevándorló férfi késsel támadott meg egy általános iskola előtt ácsorgó embercsoportot. Az eset hatalmas bevándorlóellenes tiltakozást váltott ki Dublinban.

Próbáljatok csak meg bűnbaknak beállítani. Ha nektek ettől jobb…

– írta X-posztjában.

A rendőrség megkezdte a vizsgálódást a közösségi médiában, arra voltak kíváncsiak, születtek-e olyan posztok, melyek arra buzdították az embereket, hogy olyan rongálásokat hajtsanak végre az ír fővárosban, amelyhez hasonlót még nem tapasztaltak. A rendőrség jelentése szerint volt példa ilyen bejegyzésre – nem is egy –, az egyik szerző pedig éppen McGregor volt.

Írország háborúban áll

– állt a volt MMA-harcos november 22-ei posztjában, amit azzal kapcsolatban tett közzé, hogy az állampolgársággal nem rendelkező lakosok miért nem vehetnek részt a helyi választásokon.

A bejegyzés közzétételét követő napon egy férfi megkéselt három gyermeket és két szülőt, súlyosan megsebesítve az egyik gyereket és a nőt a Dublin központjában található Parnell Square egyik iskolája előtt. A jelentések szerint a férfi algériai származású, de Írországban él. Ezt az esetet követték a brutális lázongások, melyek alatt bevándorlóellenes szlogeneket is skandáltak.

Súlyos vészhelyzet van Írországban, aminek eleve sosem szabadna lennie. Változtass, vagy csinálj utat a változásnak. Írország a győzelemért!

– írta már november 23-ai bejegyzésében McGregor.

Reagált az MMA-harcos 

McGregor a The Guardiannek adott szerdai nyilatkozatában kijelentette, Írországban nincs helye erőszaknak és gyűlöletkeltéseknek. „Imádkozom, hogy az utcák nyugodtak és békések maradjanak. Mi, írek a tiszta szívünkről vagyunk ismertek, és büszke történelmünk bizonyítja, hogy nem fogadjuk el a rasszizmust”.

A kormánynak határozottan kell fellépnie

– mondta. Végül azt is megjegyezte: „Meggyőződésem, hogy vezetőinknek komoly politikai reformok formájában kell foglalkozniuk ezzel a kérdéssel, Írország bevándorlási és menekültügyi folyamataival kapcsolatban. Ez nem a viták és a posztolás ideje, választott vezetőinknek Írország polgárai és szeretett országunk jövője érdekében kell cselekedniük”.

Rovatok