Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Tanács elnöke nem hagyta szó nélkül Orbán Viktor kijelentését

2023. december 2., szombat 10:39

Orbán Viktor úgy látja, hogy napirendre sem szabad tűzni Ukrajna uniós csatlakozását, amelyet meg kellene előznie egy stratégiai partnerségnek. Utóbbi kijelentés miatt megszólalt az ügyben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában kijelentette, hogy Ukrajna uniós csatlakozását egyelőre nem szabad napirendre tűzni. Álláspontja szerint az Európai Uniónak előbb stratégiai partnerséget kellene kötnie Ukrajnával.

Számos kérdés van, amire nem tudjuk a választ: Ukrajna háborúban áll, és másként működik a jogrendje, mint egy békés országnak

– jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint ezért sem lehet megmondani, mekkora Ukrajnának az a területe, amelyet fel akar venni a soraiba az Európai Unió. Egy részét ugyanis Oroszország katonailag a fennhatósága alatt tartja.

Az Európai Uniónak már van társulási megállapodása Ukrajnával

– reagált a magyar kormányfő szavaira Charles Michel.

Az Európai Tanács elnöke megjegyezte azt is, hogy a társulási megállapodás sok lehetőséget kínál az Ukrajnával történő szoros együttműködésre – írja a Reuters.

December közepén uniós csúcsot tartanak, ahol Ukrajna támogatásának kérdése is napirenden lesz. A Politico ennek apropóján arról írt, hogy Orbán Viktor a blokkolópolitikával szétzilálhatja az EU-t. Charles Michel november végén, Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel, de a felek nem tartottak közös sajtótájékoztatót.

Rovatok