Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajba kerülhet Ukrajna, Washington megkongatta a vészharangot

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1817941928

A legfontosabbak

Index
2023.12.04. 07:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin csapatait azzal vádolják, hogy súlyos harcok közepette kivégezték az Avgyijivka közelében magukat megadó ukrán katonákat.

    A Telegramra feltöltött videón látszik, hogy két katona kijön egy óvóhelyről, egyikük a kezét a feje fölé tartva, majd a földre fekszik a katonák előtt. Majd lövéseket hallani és füstöt látni, mielőtt a videó véget ér.

    Dmitro Lubinyec ukrán emberi jogi ombudsman szerint a felvételek háborús bűnöket bizonyítanak, és Oroszország „terrorista arcát” mutatja ezzel.

    Ma megjelent az interneten egy videó, amelyben orosz katonák kivégzik azokat az ukrán katonákat, akik megadták magukat

    – mondta Lubinyec.

    A szóban forgó felvételeket független forrás még nem ellenőrizte. Ukrajna Fegyveres Erőinek Stratégiai Bizottsága viszont azt közölte, hogy megerősítették a felvétel hitelességét, amelyen orosz katonák lőnek le két ukrán katonát, miután megadták magukat.  

    „A közzétett felvétel az Ukrán Fegyveres Erők két hadifoglyának kivégzését ábrázolja. Az ellenőrzött információk szerint az orosz megszállók ismét áruló módon lőttek fegyvertelen katonákra” – közölte az ukrán hadsereg a The Independent szerint.

  • Az ukrán légierő hétfő reggel adott tájékoztatást arról, hogy hány orosz drónt semmisítettek meg az éjjel támadásban. 

    A tájékoztatásban azt írták, hogy Oroszország

    összesen 23 drónt indított Ukrajna ellen, és ezek közül 18-at tudott lelőni a légvédelem.

    A közlemény szerint Ukrajna 9 régiójában léptek működésbe a légvédelmi egységek, de a drónok zömét még a Mikoljavi területen, valamint a Hmelnickiji területen lelőtték. Azt is közölték, hogy a drónok mellett egy Kh–59-es rakétát is kilőttek az oroszok Belgorodból az éjjel, de a rakéta sem ért célba. 

    Arról, hogy a maradék öt drón hol és mit talált el, nem szól a tájékoztatás.

  • A mukachevo.net időközben arról számolt be, hogy időközben Kárpátalján visszavonták a korábban elrendelt légiriadót.

    Minderről a helyi katonai közigazgatás számolt be a portál szerint. A közleményben azt írták:

    a légvédelem működésének köszönhetően elmúlt a veszély. De ismételten arra kérjük önöket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat, és a veszély elmúltáig várakozzanak az óvóhelyeken vagy a házuk biztonsági helyein.

  • Az éjjeli orosz dróntámadással összefüggésben eddig mindössze az Ukrajna központi részén lévő Hmelnickiji területen jelentettek robbanásokat.

    Az rbc.ua a helyi rendőr-főkapitányság helyettes vezetőjére, Szerhij Tjurinra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán légvédelem dolgozott a régióban, és emiatt hallhattak robbanásokat a helyi lakosok is.

    A tisztviselő arra kérte az embereket, hogy amíg a riadó tart, addig maradjanak az óvóhelyeken (a régióban azóta már visszavonták a riasztást). Károkról egyelőre nem érkezett jelentés a robbanásokkal összefüggésben. 

  • Előző posztunkban említettük, hogy dróntámadás érte Ukrajnát vasárnap estétől kezdve.

    A lehetséges csapások miatt órákon át riadó volt érvényben az ország bizonyos részein. Az Ukrajinszka Pravda szerint

    még Kárpátalján is riadót rendeltek el a hajnali órákban.

    Az ország nyugati régióiban, főként Kárpátalján a többi régióhoz képest ritkábban adnak ki figyelmeztetést. Most azonban a Krím félsziget irányából érkező drónok miatt ott is kiadták a veszélyjelzést. 

    Órákon át cikáztak Ukrajna felett a drónok

     Az Ukrajinszka Pravda szerint a légierő először azt közölte, hogy a Krímből a Herszoni területre érkezett Mikolajiv felé tartanak az oroszok által küldött Sahid drónok. Később azt mondták, hogy több másik régió (Kirovohrad, Dnyipropetrovszk) felé is drónok mennek.

    Helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt azt jelentették, hogy a legtöbb drón északnyugati irányban halad. Akkor már a központi régiók zömében riasztás volt érvényben. 

    A drónok a légierő közlése szerint többször is irányt változtattak Ukrajna légterében (eközben az ország keleti felén rakétatámadás veszélyére is figyelmeztettek). Az éjjeli órákban fokozatosan egyre nyugatabbi régiókban figyelmeztettek a csapás veszélyére,

    és helyi idő szerint 3.34-kor Kárpátaljára vonatkozóan is elrendelték a riadót a dróntámadás veszélye miatt.

    A kárpátaljai riadóról beszámolt többek közt a helyi mukachevo.net portál is. Cikkükben emlékeztettek arra is, hogy ilyenkor le kell kapcsolni mindenféle világítást; el kell zárni a gázcsapokat; élelemmel, gyógyszerrel, vízzel és a legfontosabb dokumentumokkal együtt az óvóhelyre kell vonulni; és segíteni kell az időseknek, szomszédoknak, gyermekeknek is szükség esetén. 

    Arról egyelőre nem érkezett jelentés, hogy Kárpátalján csapás is történt volna (erre a háború kezdete óta mindössze egyszer került sor). Az ukrán légierő várhatóan hamarosan közli azt, hogy hány drón érkezhetett, illetve hányat lőttek le ezekből.

  • Oroszország december 3-án este iráni tervezésű, Sahid típusú drónok egy csoportját indította Ukrajna ellen, ami dróncsapások kockázatát eredményezte Herszon és Mikolajiv megyékben – jelentette az ukrán légierő.

    A légierő helyi idő szerint 20 óra 42 perc körüli frissítése szerint a drónok Herszon területről Mikolajiv terület irányába mozogtak. Este 21 óra 26 perckor az orosz drónok Kirovohrad terület irányába mozogtak – tették hozzá.

    A légvédelem munkájáról a három régióban egyelőre nem közöltek friss híreket. A légvédelmi sziréna helyi idő szerint este 10 órakor még mindig érvényben volt mindhárom régióban.

    A Sahid drónokat Oroszország tavaly ősz óta többször is bevetette – néha rakétákkal együtt – lakott területek célba vételére Ukrajna-szerte.

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz diktátor Kínába érkezett, hogy gazdasági és kereskedelmi beruházásokról tárgyaljon Hszi Csin-ping kínai vezetővel – jelentette Lukasenka sajtóirodája vasárnap.

    A sajtóközlemény szerint Lukasenka látogatásának programja „egy sor társadalmi és humanitárius jellegű eseményt” is tartalmaz. Október közepén a kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz diktátort is meghívta Kínába, hogy részt vegyen a harmadik Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon.

    Az ilyen látogatások arra utalnak a The Kyiv Independent szerint, hogy az ország egyre nagyobb gazdasági függőséget élvez Pekingtől, amely azt állítja, hogy semleges álláspontot képvisel az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Kína szoros kapcsolatokat épített ki Oroszországgal, és nem ítélte el az Ukrajna elleni háborúját, továbbá nem csatlakozott a nemzetközi szankciókhoz sem.

    Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) október elején felvette a három legnagyobb kínai olaj- és gázipari vállalatot a „háború nemzetközi támogatóinak” listájára – írja a The Kyiv Independent.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

     Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok