Index Vakbarát Hírportál

Egy listán van Putyin és Barbie, kérdéses, ki a jobb

2023. december 5., kedd 06:38

Szerdán jelenti be a Time magazin, hogy ki lett Az Év Embere. A magazin hétfőn tette közzé a kilenc jelöltet tartalmazó szűkített listát.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt is jelölte a Time magazin Az Év Emberének. A győztest december 6-án jelentik be. Putyin 2007-ben már egyszer elnyerte a címet, az indoklás szerint azért, mert az orosz elnök hatalma nagyon megnőtt.

A Time megjegyezte, hogy Az Év Embere cím nem kitüntetés vagy elismerés, olyan egyének vagy csoportok kapják, akik a legnagyobb hatással voltak a világra a megelőző 12 hónapban. 

A Time magazin 1927 óta választja meg évente Az Év Emberét. 2022-ben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az „ukrán nép lelke” kapta a címet. Több mint 70 alkalommal politikai és közéleti személyiség nyert, köztük Mahatma Gandhi (1930), Winston Churchill (1940, 1949), II. Erzsébet (1952), Martin Luther King (1963), Henry Kissinger (1972), II. János Pál pápa (1994), Ferenc pápa (2013), Angela Merkel (2015).

A Time éves választásáért kilenc jelölt van versenyben, akiknek nevét hétfő reggel az NBC Today című műsorában hozták nyilvánosságra.

Hollywoodi sztrájkolók

A hollywoodi forgatókönyvírók és színészek egész évben sztrájkoltak, szüneteltetve az új és jelenlegi sorozatok és filmek készítését és forgatását – ez a munkások és a szórakoztatóipar erejének ritka megnyilvánulása.

Hszi Csin-ping

Hszi Csin-ping kínai elnök több mint tízszer szerepelt a TIME100 listáján, amely a 100 legbefolyásosabb globális személyiséget díjazza. 2017-ben is esélyes volt már Az Év Embere címre.

Taylor Swift

A Grammy-díjas énekesnő, Taylor Swift jelentős évet zárt, kezdve albumainak rekordokat döntögető újrakiadásától a történelem egyik legsikeresebb koncertfilmjének elkészítéséig. Swift Eras turnéja ráadásul jó úton halad ahhoz, hogy minden idők legnagyobb bevételt hozó globális turnéja legyen.

Sam Altman

Csak az elmúlt néhány hétben Sam Altman számtalanszor került címlapra, mivel távozott (és gyorsan visszatért) az OpenAI vezérigazgatói posztjára.

A Trump elleni vád ügyészei

Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen vádat emeltek az ország történetében, négy különböző ügyben, több mint 90 vádpontban. A floridai, georgiai, New York-i és washingtoni ügyészek a választások befolyásolása, titkos dokumentumok illegális birtoklása és üzleti feljegyzések meghamisítása miatt emeltek vádat.  

Barbie 

A rajongók özönlöttek a moziba, hogy megnézzék az év legjobban várt filmjét, az első élő szereplős Barbie-filmet, Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével. Greta Gerwig harmadik filmje a 2023-as év legnagyobb bevételt hozó filmje volt.

Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki 1999 óta tölti be az orosz elnöki tisztséget, folytatta a háborút Ukrajnában, amely immár második éve tart. Putyin 2023-ban a Wagner-lázadás során rövid ideig fenyegetve érezte hatalmát, de befolyása végül csak megerősödött, mivel a zsoldoscsoport visszavonult, amikor Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök alkut kötött.

III. Károly király

Több évtizedes várakozás után idén májusban foglalta el trónját az Egyesült Királyság uralkodójaként III. Károly király. A monarchia számára a változás pillanatában a hagyományok erejét jelezte. Édesanyját, II. Erzsébet királynőt Az Év Emberének választották, amikor 1952-ben trónra lépett.

Jerome Powell

Jerome Powell, aki 2018 februárja óta a Federal Reserve elnöke, kulcsszerepet játszott az amerikai magas infláció kezelésében, és megpróbálta megtervezni az infláció csökkentését a kamatlábak emelésével anélkül, hogy ez recessziót okozna. A TIME100 listáján kétszer is szerepelt, 2019-ben és 2020-ban.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Barbie. Fotó: Sasha Mordovets, Gareth Cattermole / Getty Images)

Rovatok