Index Vakbarát Hírportál

Megkoronázták III. Károly királyt

Történelmi nap az Egyesült Királyságban

Vége
2023-05-06T114933Z 1322109091 RC2ZS0A25WYJ RTRMADP 3 BRITAIN-ROY

A legfontosabbak

2023. május 6., 16:46
Mi történt a koronázáson?
2023. május 6., 15:28
Mi mindent tud III. Károlyról?
2023. május 6., 13:11
Károly az új király!
2023. május 6., 13:02
Károly fejére került a korona
2023. május 6., 09:04
III. Károly útja a trónig
2023. május 6., 06:27
Már most nagy a tumultus
Harnisch Kitti (London)
2023.05.06. 17:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mai napon megkoronázták a már tavaly szeptemberben, II. Erzsébet halála után trónra kerülő III. Károlyt. A hivatalos program befejezése után mi is zárjuk a tudósításunkat, ugyanakkor ne kattintsanak túl messze, a címlapon így is sok olvasnivaló akad!

    Köszönjük, hogy velünk tartottak!

  • III. Károly brit királyt és Kamilla királynét május 6-án koronázták meg a westminsteri apátságban.

    II. Erzsébet 1953-as koronázása óta ez volt az első ceremónia, amire összesen 2300 vendéget hívtak meg a westminsteri apátságba, de ezenkívül az Egyesült Királyság legnagyobb katonai parádéját is megtekinthették a nézők – összesen hétezer katona és 19 katonai zenekar masírozott a Károlyt a Buckingham-palota és a koronázás helyszíne között szállító aranyhintó előtt.

    A koronázást a rossz idő ellenére nagyon sokan követték élőben, több ezer ember várta, ahogy III. Károly és Kamilla elhalad mellettük a hintóval. Ugyanakkor nemcsak a monarchisták készültek a nagy napra, hanem a köztársaságpártiak is:

    a Trafalgar téren az 1649-ben kivégzett I. Károly szobránál több száz, egyes források szerint kétezer köztársaságpárti skandálta, hogy Nem az én királyom!, és hogy Töröljük el a monarchiát!

    Közülük többeket a londoni rendőrség őrizetbe vett, emellett a transzparenseiket is lefoglalták.

    A koronázási ceremónián több állam- és kormányfő is részt vett – Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte –, ahogy a királyi család tagjai is. Egyedül Harry herceg felesége, az amerikai színésznő Meghan Markle maradt távol, azonban a Buckingham-palota előre bejelentette, hogy Harry herceg és a szexuális zaklatással megvádolt András herceg nem formális módon, hanem a család tagjaként vesz részt a rendezvényen, így ők a Buckingham-palota teraszán nem álltak ott a frissen megkoronázott királyi pár mellett.

    Az időjárás miatt a légi parádét a tervezettnél méreteiben kisebb és időtartamban is rövidebb módon tartották meg.

    A program hivatalos része így immáron véget ért, viszont valószínűleg a brit monarchisták és a turisták még hosszú ideig fogják az utcán ünnepelni a koronázást.

  • Korábbi beszámolók szerint Kamilla királyné megkoronázása komoly diplomáciai gondot okozhat Nagy-Britannia és a korábbi brit gyarmat, India között. Az uralkodó felesége azt a koronát viselte a szertartáson, amelyet Erzsébet anyakirályné VI. György megkoronázásakor 1937-ben. A koronán összesen 2800 drágakő látható, ezek egyike a Kohinoor-gyémánt, amely egykor egy indiai maharadzsáé volt. Az ékszert még Viktória királynőnek adta ajándékba a Brit Kelet-indiai Társaság, azonban arról nem tudni, ők vajon hogyan jutottak hozzá.

    A gyémánt végül úgy kötött ki Erzsébet anyakirálynénál, hogy anyósa, Mária királyné neki adta ajándékba, ő pedig a koronába rakatta. India ugyanakkor máig vissza szeretné kapni a 150 karátos gyémántot. Attól is tartanak, ha Kamilla királyné tényleg ezt a koronát viseli, akkor ennek nyomán India felrúghatja a két ország közötti kereskedelmi megállapodást. Azonban már a koronázás előtt a Buckingham-palotából olyan értesülések szivárogtak ki, nem valószínű, hogy emiatt más koronát fognak Kamilla királyné fejére helyezni.

    A Kohinoor származásáról állandóan vita folyik. Sok tudós azt állítja, hogy illegálisan szerezték meg egy királytól, aki a mai Afganisztán területén uralkodott

    – fejtette ki az informátor, aki azt is megjegyezte, ha mégis úgy döntenek, hogy visszaszolgáltatják, akkor komoly kutatást kellene végezniük annak érdekében, hogy megtudják, honnan is származik pontosan a gyémánt. 

  • Ugyan a londoni Heathrow reptér képviselői azzal szerettek volna kedveskedni III. Károlynak, hogy a koronázási ceremónia tiszteletére róla nevezik el az 5-ös terminált, kormányzati források szerint a brit uralkodó udvariasan visszautasította az ajánlatot környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva.

    A király az elmúlt években is sokat tett a környezetvédelemért, illetve a koronázási terveket is úgy változtatták meg II. Erzsébetéhez képest, hogy környezetbarátabbá varázsolják az eseményt. Az uralkodó úgy döntött, több, az ünnepség során használt széket is „újra szeretne hasznosítani”. Korábban száz, brit tölgyfából készült ülőhely elkészítéséről határozott, amelyeken többek között a királyi család tagjai fognak ülni. A rendezvényt követően pedig a székeket elárverezik, és az ebből befolyó összeget jótékony célra ajánlják fel, köztük hajléktalanokat, illetve a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezeteknek. 

  • Közösségi oldalán a kormányfő azt írta, hogy Isten áldja őfelsége uralkodását!

  • Katonai harci helikopterek tucatja nyitotta a parádét, majd pedig vadászgépekről engedett színezőanyaggal festették meg az eget a brit lobogó színeivel. Az esős idő miatt lerövidített katonai bemutató néhány perc alatt véget ért. Végül a tömeg elénekelte ismét a himnuszt, majd a királyi család visszavonult a palotába.

  • III. Károly koronázási ünnepségének tiszteletére egy kvízben mérjük fel, mennyire vannak tisztában olvasóink az uralkodó eddigi munkásságával, illetve a brit uralkodók történelmével. A király évtizedek óta dolgozik azon, hogy bizonyítson a szigetország lakóinak, mivel a britek egy része máig nem tette túl magát azon, ami Diana hercegnével történt, és ezért részben őt okolják.

    Egész életében arra készítették fel, hogy majd egyszer trónra kerül, és most, II. Erzsébet halálát követően eljött az ő ideje. Amennyiben tesztelni szeretné tudását III. Károllyal kapcsolatban, az alábbi cikkre kattintva megteheti.

  • Magyar idő szerint 15 óra 26 perckor a frissen megkoronázott III. Károly kilépett a Buckingham-palota teraszára fia, a trónörökös Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné, illetve unokái társaságában.

    A teraszon ezenkívül ott állt két testvére, Anna és Eduárd, azonban másik testvére, a szexuális zaklatás vádja miatt kegyvesztetté vált András és legfiatalabb fia, Harry nem vett részt az eseményen.

  • III. Károly koronázásának tiszteletére egy skót whiskyt is piacra dobtak, ami 25 ezer dollárba, azaz jelenlegi árfolyamon legalább 8,4 millió forintba kerül. A Royal Salute márkájú italt először 1953-ban készítették el ajándékként II. Erzsébet királynő koronázására. A 21 évig érlelt whiskykeverék azóta kereskedelmi forgalomban is kapható, egy üveg 200 dollárt kóstál.

    Az ár elsősorban az ital ritkaságának köszönhető, az Egyesült Államokban mindössze 56 palackot osztanak ki belőle. Az 53 whisky keverékéből megálmodott különlegességet zafírkék kristályüvegben, gazdagon díszített díszdobozban árulják. 

  • III. Károly kilépett a Buckingham-palota nyugati teraszára, ahol üdvözölte a tiszteletére ott álló katonákat.

    A katonák háromszoros hurrával üdvözölték a frissen koronázott uralkodójukat. Ezután Károly visszasétált a palotába. Ezt követően jön a ceremóniát lezáró integetés az Buckingham-palota elé látogatók számára is.

  • II. Erzsébet 70 évig ült az Egyesült Királyság trónján, ezalatt hatalmas népszerűségnek örvendett – nem meglepő, hogy halála után sokan ellátogattak a Buckingham-palotához, hogy oda mécseseket és virágokat helyezzenek el, miközben életét a skóciai Balmoral-kastélyban vesztette el az egykori királynő.

    Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a britek megfeledkeztek volna róla: YouGovmérése szerint II. Erzsébet még a halála után is magasan a legnépszerűbb tagja a királyi családnak, akit lánya, Anna hercegnő követ, majd Károly legidősebb fia, Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné – Károly család- és államfőként csak az ötödik helyre fér fel a listán a maga 55 százalékos népszerűségével, miközben a britek 17 százaléka negatív érzéseket táplál iránta.

  • Miközben III. Károly király és Kamilla királyné épp úton van visszafelé a Buckingham-palotába, előtte és mögötte is katonai felvonulás zajlik.

    Mint azt a brit védelmi minisztérium megjegyzi, az elmúlt 70 év legnagyobb katonai parádéját tartják, amin

    összesen 19 katonai zenekar, 4000 katona, 250 ló és összesen 33 Nemzetközösségi tagállam vesz részt.

    Az út emiatt visszafelé több időt is vesz igénybe, mint amikor délelőtt a palotából a westminsteri apátságba siettek.

  • Harangzúgás közepette lépett ki az apátságból a királyi pár, és ült be az aranyhintóba, hogy újra végiggördüljenek London utcáin az őket éljenző alattvalók sorfala előtt, és visszatérjenek a Buckingham-palotába. Az eső továbbra is szakad a brit fővárosban.

    Még az apátságban III. Károly király az Egyesült Királyság legfontosabb vallásai képviselőinek jókívánságait fogadta, ahogy köszöntötték őt a Nemzetközösség tagállamainak főkormányzói is.

  • A The Guardian beszámolója alapján nem csak Londonban készültek a köztársaságpártiak a koronázásra: Wales fővárosában, a Londontól kicsivel több mint kétszáz kilométerre található Cardiffban is összegyűltek a monarchiaellenesek, hogy demonstráljanak III. Károly megkoronázása ellen.

    Az eseményt a magát walesinek nevező Cymru Köztársaságért szervezte. A tüntetőket, akik a Nem az én királyom!-at skandálták, leginkább az zavarja, hogy az energiaválság közepén sajtóhírek szerint 50–100 millió fontból rendezik meg III. Károly koronázását.

    Emellett akadtak olyanok, akik Wales függetlenségét követelték – egy, a koronázás miatt kékre, fehérre és vörösre, tehát a brit zászló, a Union Jack színeire festett postaládát újradekoráltak függetlenségpárti matricákkal.

  • Az Auckland Múzeumot királyi lila színben világítják meg III. Károly király koronázásának alkalmából 2023. május 6-án Új-Zélandon.

  • A hosszú zenei szünet után III. Károly visszatért az apátságba, kezében a királyi jogarral és az országalmával. Később Kamilla királyné is követte.

  • Folytatódik tovább a ceremónia: miközben az apátságban énekek hangzanak el, a frissen megkoronázott III. Károly és Kamilla királyné Hitvalló Eduárd kápolnájába vonultak vissza, hogy felkészüljenek visszaútjukra a Buckingham-palotába.

    Mielőtt azonban visszatérnének a királyi rezidenciára, előbb visszatérnek az apátság helyszínére, hogy a többi vallás vezetői is hódolatukat tegyék III. Károlynak.

  • Mint beszámoltunk róla, a koronázás kapcsán megjelentek a monarchiaellenes köztársaságpártiak is, akik demonstrációt szerveztek a Trafalgar téren a kivégzett I. Károly szobránál.

    A ceremóniát a téren is közvetítették, ahol a BBC beszámolója szerint a demonstrálók végig fütyültek, amikor pedig elhangzott III. Károly neve vagy az Isten óvd a királyt!, akkor belekezdtek a Nem az én királyom! skandálásába – a brit közmédia helyszínen tartózkodó tudósítója szerint akadt, aki azt kiabálta, Károly ugyanolyan átlagos ember, mint bárki más.

  • 21 díszlövéssel tudatták a nagyvilággal a britek: mától új királyuk van.

  • Ezt követően Canterbury érseke Kamilla fejére helyezte a koronát, kezébe adta a jogart és felkente a királynét, aki ezután pukedlizett a király előtt, majd helyet foglalt a számára előkészített trónszerű székben, fején a koronával. 

    Ekkor csendült fel a koronázási himnusz, amelyet külön Kamilla királyné kérésére komponált Andrew Lloyd Webber.

  • Károly az új király! – hangzott el az utcán, amit dobszóló és tapsvihar követett. A zenekar és a katonák már felsorakozva várják a menet indulását.

  • Miután most már formálisan is király III. Károly, így az alattvalók hűségesküje következik – fia, a trónörökös Vilmos walesi herceg külön is esküt tett előtte térdre ereszkedve.

    A résztvevők ezután egy papírról egyszerre felolvasva fogadtak esküt III. Károlynak.

  • III. Károly már királyi esküjében is eltért a korábban megszokottaktól, hiszen abban kiállt a vallásszabadság és a többi vallás egyenlősége mellett.

    Így a koronázása után is megáldotta több egyház vezetője.

  • Miután a canterbury érsek megáldotta Szent Eduárd koronáját, odalépett Károlyhoz, majd fejére helyezte azt, ezzel beteljesítve a koronázást.

    Majd ezután a John Welby, Canterbury érseke felkiáltott, amit az egybegyűltek is megismételtek:

    Isten óvja a királyt!

  • A felkenést követően a királyt, aki már koronázási trónján ült, fehér, aranyberakású szupertunikába  öltöztették, megkapta a koronázási tárgyak némelyikét, köztük a sarkantyút, a kesztyűt, a királyi díszkardot, a birodalmi állami koronát, az országalmát, a jogart és a királyi gyűrűt, amit a jobb gyűrűsujjára húztak fel, illetve két arany csuklópántot is kapott.

    Ezután fia, Vilmos walesi herceg adta fel III. Károlyra az aranyszín selyemből készült, papi palástot. Ezt viselte korábban II. Erzsébet, illetve V. és VI. György is. Ezzel a viselettel a királyi rang isteni természetét szeretnék hangsúlyozni. Az uralkodóról uralkodóra szálló öltözékre pedig egy új stólát helyeztek, amelyet egy londoni cég készített III. Károlynak. A cipőkért a Gaziano & Girling felel, ahol kézzel készítik el a lábbeliket svájci borjúbőr felhasználásával, a talphoz használt bőr pedig egy devoni gyárból származik, amely még ősi módszereket alkalmaz.

  • A szertartás legbensőségesebb része, amikor Canterbury érseke kérte az Urat, hogy áldja meg az olajat. Majd az uralkodó palástját levették, Károlyt a trónusához kísérték, amelyet időközben négy mozgó paravánnal eltakartak a jelenlévők elől, mert a felkenés nem nyilvános része a szertartásnak. 

    A felkenés alatt a legrégebbi koronázási ékszert, a 900 éves kanalat is használja az érsek, amivel felkeni III. Károlyt. Az uralkodó a felkenéskor egy Turnbull & Asser által készített selyem alsóinget visel majd, az ehhez használt olaj afrikai cibetmacskáktól származó pézsmából készül. 

  • A Bibliából való felolvasások után Canterbury érseke, Justin Welby olvassa fel a koronázási prédikációt. Ebben tágabb értelemben az egykori brit birodalom országaiból álló Nemzetközösség (Commonwealth) tagjait méltatja, akik hajlandóak életüket adni akár a királyért.

    Azért vagyunk itt, hogy megkoronázzuk a királyt, és azért koronázzuk meg a királyt, hogy szolgáljunk

    – hangzott el a prédikáció elején. Ezután ismét kórusének, majd pedig a felkenés következik.

  • Úgy tűnik, ennyi elég volt a britek egy részének a koronázási ünnepség utcai részéből. Sokan döntöttek úgy, hogy továbbállnak – bár erről valószínűleg leginkább az eső tehet.

Rovatok