Index Vakbarát Hírportál

Kemény üzenetet küldött a német külügyminiszter Orbán Viktornak, Szijjártó Péter nem hagyta szó nélkül

2023. december 6., szerda 06:13

Annalena Baerbock felszólította kedden Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne akadályozza Ukrajna EU-csatlakozását és pénzügyi támogatását. A német külügyminiszter szerint Európa békéje támadás alatt áll, így most „nincs idejük játszadozni”.

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez. A kormányfő ebben azt javasolja, hogy a jövő heti állam- és kormányfői csúcstalálkozón ne kerüljön napirendi pontra Ukrajna EU-csatlakozásának megvitatása.

A levél miatt Annalena Baerbock ljubljanai látogatásán tett panaszt kedden. A német külügyminiszter felszólította Orbán Viktort, hogy

ejtse vétóját Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak és a Kijevnek szánt támogatások ügyében.

„Jelenleg nincs időnk játszadozni” – hangsúlyozta Annalena Baerbock a Politico szerint. Mint mondta, az európai béke támadás alatt áll. „Mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét” – tette hozzá.

A német külügyminiszter mellett a szlovén külügyminiszter is bírálta a magyar kormányfőt. Tanja Fajon felszólalásában úgy fogalmazott: „nem fogadja el a zsarolást”. Kedden szintén a Politico számolt be arról, hogy Orbán Viktor egyre több uniós diplomatát haragíthat magára. 

Mint írtuk, a a december 14–15-ei EU-csúcstalálkozó eredeti határozattervezete szerint az Európai Tanács megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Az ukrán kormány azt állítja, hogy Ukrajna felkészült a csatlakozásra, és azt ígéri, hogy két éven belül lezárja a tárgyalásokat. Az uniós vezetők a decemberi csúcstalálkozón vitatják meg, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Szijjártó Péter szerint a német külügyminiszter félreérti a helyzetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint német kollégája, Annalena Baerbock alaposan félreérti a helyzetet az Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontra vonatkozóan.

A tárcavezető kedden a Facebook-oldalán Annalena Baerbock ljubljanai nyilatkozatára utalva azt írta: Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozásáról átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne „játék” nincsen.

Határozottan elutasítjuk, hogy összekeverjünk egymással olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz

– tette hozzá, majd úgy folytatta: „továbbra sem látjuk" – sem a magyar emberek, sem a magyar parlament, sem a magyar kormány –, hogy miért is lenne jó Európának a csatlakozási tárgyalások elhamarkodott megkezdése Ukrajnával.

„Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: Magyarország semmilyen nyomásra nem fog változtatni az álláspontján.

Rovatok