Index Vakbarát Hírportál

Alaposan megkavarta a lapokat a török elnök a svéd NATO-csatlakozás ügyében

2023. december 6., szerda 16:28

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán ismét megerősítette, hogy Ankara csak amerikai F–16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához.

Mint ismert, az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra. Most azonban – Katarból hazafelé tartó repülőútján – hivatalának közlése szerint kijelentette:

Cserébe én is várok önöktől valamit.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai kongresszusnak a svéd NATO-szerződés török ratifikálásával egy időben kell beleegyeznie az F-16-osok leszállításába Ankara számára.

A török elnök már szeptemberben bejelentette, hogy F–16-os vadászrepülőgépek beszerzéséhez köti Stockholm csatlakozásának ratifikálását. A törvényjavaslat október végén került a török parlament külügyi bizottsága elé, konszenzus híján azonban eddig nem tudták előterjeszteni plenáris szavazásra.

Az amerikai kormány korábban közölte, hogy támogatja a meglévő F-16-os vadászrepülőgépek korszerűsítését, és az új repülőgépek leszállítását Törökország számára.

Magyar részről még aggályok vannak

Mint ismert, Svédország NATO-csatlakozása régóta húzódik, Törökország mellett Magyarország volt a bővítés másik kerékkötője.

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány alapvetően támogatja a svéd csatlakozást, de sok olyan ok van, amelyek miatt joggal merültek fel aggályok a frakcióban. Ezeket előbb tisztázni kell, amikor pedig megvan a szükséges szavazatszám, akkor érdemes szavazni.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Indexnek adott interjúban arról beszélt: Valamennyi NATO-szövetséges egyetért Svédország NATO-csatlakozásával, és Svédország teljesítette is kötelezettségvállalásait. „Számítok arra, hogy Törökország és Magyarország további késedelem nélkül ratifikálja Svédország csatlakozását” – fogalmazott.

Ahogy arról szintén írtunk, a kormánypártok tavasszal egy delegációt is küldtek Stockholmba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket, a találkozó azonban nem hozott áttörő fordulatot.

Rovatok