Index Vakbarát Hírportál

A nemzet, amely hamarosan eltűnhet a térképről

2023. december 9., szombat 18:09

Uruguayban egyre kevesebb gyermek születik, miközben a lakosság rohamosan idősödik. A dél-amerikai ország bevándorlók betelepítésével próbálja fenntartani magát, azonban a népesség ennek ellenére is folyamatosan csökken. Sokan nagyon aggódnak az ország jövőjéért.

2023-ban népszámlálást tartottak Uruguayban, amelyből az derült ki, hogy a nagyjából 3 és fél millió lelket számláló országban az utóbbi 10 év alatt annyira visszaesett a születések száma, hogy a népesség elkezdett csökkenni. A legutóbbi, 2011-es népszámláláshoz képest ugyan még egyszázalékos növekedés könyvelhető el, azonban a javuló számokhoz leginkább az a 62 ezer bevándorló járult hozzá, aki az utóbbi évtizedben érkezett a Río de la Plata folyó torkolatánál elterülő államba. Az eredmények miatt sokan világvégeváró hangulatban vannak, azonban a folyamatra már régóta utaltak jelek. A korábbi elnök, José Mujica már 2011-ben arra figyelmeztette az uruguayi nyilvánosságot, hogy:

a kihalás veszélyes jeleit mutatjuk.

Az alagút végén azóta sem látni a fényt, pedig az adatok alapján az ország döntéshozóinak tényleg van miért aggódnia.

2016 ÓTA A TERMÉKENYSÉGI ráta, AZAZ A NŐK EGY FŐRE VETÍTETT GYERMEKVÁLLALÁSA 2,0-RÓL LESÚJTÓ, 1,2 DARAB GYERMEKRE CSÖKKENT.

Egy fenntartható társadalomhoz minimum fejenként 2,1 születés szükséges, és ez is csak egy nagyon lassú növekedést jelentene. Összehasonlításképpen Magyarország hasonló problémákkal küzd, azonban ez a szám még itthon is magasabb, 1,59 volt 2021-ben.

Statisztikai szinten Uruguay Dél-Amerika egyik legfejlettebb állama, a HDI-je (humán fejlettségi indexe, amely egyfajta életszínvonal-mérőszám) hazánkéhoz hasonló, tőlünk egy kicsivel elmaradottabb ország. Viszont a vagyon korosztályok és társadalmi osztályok szerinti eloszlása sokkalta egyenlőtlenebb.

Ezért csökken a népesség

A dél-amerikai országban a fejlett országokra jellemző demográfiai hanyatlás uruguayi kiadása figyelhető meg. Azzal fűszerezve, hogy az országban egyszerre vannak jelen az Európából ismert brutális jóléti kiadások a Latin-Amerika több országában hatalmas gondot jelentő extrém szegénységgel. Előbbi a társadalom elöregedését, utóbbi a nélkülözők termékenységi arányának drasztikus megugrását eredményezte.

A sok, szegénységbe születő ember problémája miatt az utóbbi 10 évben a kormányok több olyan közpolitikai intézkedést is végrehajtottak, amely elősegíti a felelős családtervezést. Például az egészségügyi rendszer keretében

ingyenes fogamzásgátlást biztosítanak a rászoruló nőknek.

Ezeknek az új rendelkezéseknek köszönhető, hogy – a népszámlálás adatai szerint – a 25 év alatti nők csoportjában volt a legnagyobb a visszaesés a gyermekvállalásban. Az összes visszaesés mintegy fele náluk figyelhető meg, ebbe a kategóriába tartoznak a nem szándékos tinédzserterhességek is.

Másrészt a társadalom gondolkodásmódja és anyagi lehetőségei is jelentősen megváltoztak. A nők számára a munka és a gyermeknevelés összeegyeztetése sokszor nehézkes, de ugyanígy nem könnyű később elhelyezkedniük a munka világában. Többé nem az anyaság és háziasszonyság az egyetlen választható életforma, azonban, pontosabban fogalmazva,

a gazdasági környezet miatt az élet nem is túlságosan fenntartható egyetlen szülő jövedelméből. 

Emiatt a gyermekvállalási életkor kitolódik, vagy soha nem jön el. Leginkább azért, mert azoknak az uruguayiaknak, akik felelősségteljesen szeretnének gyereket vállalni, nincs elég pénzük vagy stabil párjuk ahhoz, hogy ezt megtegyék.

Gyerekek a nyomorban

Ez azt is eredményezi, hogy a rosszabb körülmények között élők, a nemzetközi tendenciáknak megfelelően, továbbra is hajlandóbbak gyermeket vállalni, hiszen nincsenek annyi információ birtokában, hogy nyomasszák őket a gyermekvállalással járó anyagi nehézségek.

Egy 2009-es kutatás szerint az alacsonyabb iskolázottságú uruguayi nők és azok, akik kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, jóval több gyermeket vállaltak a tanultabb és jómódúbb társaiknál. Ezért

a 3 és fél millió lakost számláló országban jelenleg is mintegy 157 ezer gyermek él a szegénységi küszöb alatt.

Leginkább nyomornegyedekben, ahol sokszor még a tiszta ivóvízhez sincs hozzáférésük. Ezeknek a kiskorúaknak a környezetük nem teszi lehetővé, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, ezért a legtöbben kibuknak az iskolából. A szegény városrészekben felnőttek gyűjtögetésből, üvegvisszaváltásból és szervezett bűnözésből tengődnek. Mindez előrevetít egy széles körű társadalmi válságot, amint ennek a generációnak munkaképes korba kellene lépnie. 

Visszafele sülhetnek el az intézkedések

A korábban hivatkozott kutatás arra is kitér, hogy míg a 6 és 12 év közötti gyermekek mintegy 40 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt 2008-ban, 65 év felett ez az arány mindössze 6 százalékos volt. Ez főképp a nyugdíjaknak köszönhető, ugyanis

Uruguay szociális ellátórendszerét a végletekig leterhelik az öregségi ellátások,

ráadásul úgy, hogy a legnépesebb generációk még erejük teljében, dolgozókorban vannak. Az új termékenységi arány miatt az ország korfája várhatóan drasztikusan el fog öregedni, ennek ellenére a szakértők továbbra is megfelelőnek tartják a kormányokon átívelő szociálpolitikát.

Számítottunk a termékenység visszaesésére, de arra nem, hogy ennyire gyors lesz

– ismerte el az 1,2-es termékenységi arány sokkoló mivoltát egy uruguayi társadalomtudós, Ignacio Pardo az El Paísnak

Pardo azonban hozzátette, hogy nem feltétlenül baj az, hogy nem minden gyermek jön világra, és csökken a népesség. Ugyanis így több forrás jut annak a 157 ezer szegénységben élő gyereknek, aki már most szörnyű körülmények között él. Véleménye szerint a szociális ellátórendszer átszervezése szükséges, hogy a fiatalok kitörhessenek a nyomorból, és nem a születéseket kell ösztönzni, ugyanis eleve ezek visszaszorítására hozták az intézkedéseket.

Migránsokkal oldanák meg a problémát

Egyesek szerint túllőttek a célon. 2011-ben mintegy 46 ezer ember született Uruguayban. Még ebben az évben a Nemzeti Statisztikai Hivatal úgy jósolta, hogy 2022-ben már csak 44 ezer gyerek fog születni. Aztán eljött 2022, és valójában csak 32 ezren jöttek világra, miközben 39 ezren haltak meg.

A folyamatosan elpárolgó lakosságot a társadalomtudósok és a politikusok most bevándorlókkal akarják pótolni. Az elmúlt 12 évben csaknem 62 ezer külföldön született személy telepedett le Uruguayban, akik főként Venezuelából, Argentínából és Kubából érkeztek. A migráció Uruguay lakosságának csak csekély, 1 százalékos népességnövekedését hozta el.

Remélhetőleg új bevándorlási hullám kezdődik, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy fenntartsa lakosságát, és növelje azt

– mondta Isaac Alfie, az Országos Népszámlálási Bizottság elnöke a népszámlálás előzetes eredményeinek ismertetésekor. 

Érdemes kiemelni, hogy a népességnövekedés lassulása globális jelenség, Japánban például még súlyosabb a helyzet, mint Uruguayban, ezzel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

(Borítókép: Eitan ABRAMOVICH / AFP)

Rovatok