Index Vakbarát Hírportál

Izraeli katonák agyonlőttek három túszt, mert azt hitték, hogy terroristák

2023. december 16., szombat 17:36

Az izraeli hadsereg (IDF) tévedésből lelőtte a Hamász palesztin iszlamista szervezet három megszökött túszát Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén pénteken – közölte az MTI egy katonai szóvivő jelentésére hivatkozva.

Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, ahol kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, miután terroristának hitték őket.

Egyikük Jotam Hajim volt, akit a Kfar Aza kibucból hurcoltak el október hetedikén a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de a Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt; a harmadik nevét a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az IDF mély sajnálatát fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében

– közölte a katonai szóvivő.

Hozzátette, hogy feltételezésük szerint a három izraeli túsz vagy egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogvatartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban.

Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálnak, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni

– mondta Daniel Hagari szóvivő.

Több százan tüntettek Tel-Avivban a bejelentés után

Péntek este több százan vonultak az utcára Tel-Avivban, hogy tiltakozzanak a három izraeli túsz halála miatt – közölte a helyi média.

A tömeg elzárta az egyik főutcát a tengerparti metropolisz központjában. Az emberek azt követelték, hogy a kormány tegyen lépéseket a túszok azonnali szabadon bocsátása érdekében. A megmozdulás résztvevői az izraeli hadsereg főhadiszállása felé vonultak.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet beszámolója szerint vörös festékkel öntötték le az utcát, és azt kiabálták:

Kifutnak az időből! Hozzák haza őket most!

A tömeg a kormányt is bírálta, amiért szerintük nem tesz eleget a Hamász által elrabolt túszok kiszabadításáért. Egy új túszmegállapodás, mint amilyen november végén született, álláspontjuk szerint megakadályozhatta volna a péntekihez hasonló incidenseket.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte a három túsz halálát.

Egész Izrael állam gyászol ma este. Szívem a gyászoló családokkal van a gyász nehéz időszakában

– írta péntek este a közösségi médiában.

Az Izrael és a Hamász közti konfliktusról készült beszámolóink ide kattintva érhetők el.

(Borítókép: Tüntetők Tel Avivban 2023. december 15-én. Fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images)

Rovatok