Index Vakbarát Hírportál

A fiatal szavazók nincsenek már annyira oda Bidenért, pedig szüksége lenne rájuk

2023. december 18., hétfő 14:37

A fiatal szavazók segítették Biden elnököt és a demokratákat a 2020-as győzelemhez, és komoly részük volt abban, hogy a párt sikeresen megakadályozta a republikánusok 2022-es „vörös hullámát” a félidős választásokon. Jelenleg kérdéses, hogy 2024-ben megteszik-e majd ugyanezt.

Biden újraválasztási reményei azon múlnak, hogy 2020-ban képes lesz-e újra összehozni azokat a szavazókat, akik megválasztották őt. Ez a koalíció azonban 2023-ban jórészt széthullott, és a bevándorlás és a közel-keleti háború miatt újabb feszültségek várhatók − írja a The Washington Post

A fiatal szavazók − különösen a fiatal fekete és spanyolajkú amerikaiak − a nyugtalanság jeleit mutatják Bidennel szemben. Lehet, hogy ez átmeneti jelenség, amely a választások közeledtével kezd elhalványulni, ahogy ezek a szavazók − akiket riaszt egy újabb Trump-elnökség lehetősége – visszatérnek a demokratákhoz.

De semmi sem biztos. A 2024-es választásokon részt vevő fiatalok száma − és az, hogy közülük hányan támogatják Bident a korábbi elnökkel szemben, ha Donald Trump lesz a republikánus jelölt − segít eldönteni a választás. Az olyan államokban, mint Georgia, Wisconsin és Arizona, amelyekben 2020-ban csak néhány ezer szavazat döntött, a fiatal szavazók kritikusan fontosak Biden reményei szempontjából.

Doug Sosnik, a Clinton-kormányzatban szolgált veterán demokrata stratéga nemrégiben tett közzé egy megfigyelést a politikai helyzetről szóló év végi elemzésében. Biden − írta − az első elnök George H. W. Bush 1988-as elnöksége óta, aki „saját politikai bázis nélkül” nyerte meg a választásokat.

Sosnik ezt az állítását arra alapozta, hogy az AP VoteCast által készített exit poll felmérések szerint 2020-ban azon választók körében, akik azt mondták, hogy saját jelöltjükre adták le voksukat, Trump 19 ponttal vezetett Biden előtt. Azok körében viszont, akik valaki ellen szavaztak, Biden 44 ponttal vezetett. Más szóval Biden óriási hasznot húzott a Trumppal szembeni ellenérzésekből.

Nem arról van szó, hogy Bidennek valóban ne lenne bázisa. A fekete szavazók mentették meg Dél-Karolinában a 2020-as előválasztásokon, és ők, valamint néhány más hűséges csoport nélkülözhetetlen a demokraták sikeréhez. De Sosniknak abban igaza van, hogy a Trumptól való félelem, nem pedig a Biden iránti vonzalom volt a kulcsa annak, ami 2020-ban történt. Ugyanez mondható el a demokraták 2018-as félidős győzelméről és a 2022-es vereség elkerüléséről is.

Felütötte fejét az elégedetlenség

A fiatalabb szavazók körében az elégedetlenség jelei mutatkoztak a különböző felmérésekben 2023 második felében. A Harvard Kennedy School Politikai Intézete által végzett legutóbbi Harvard Youth Poll eredményében több figyelmeztető jel is volt az elnök és újraválasztási csapata számára.

Az az előnyök között szerepel, hogy a fiatalok nagyobb arányban támogatják Bident, mint Trumpot. Az összes fiatal körében Biden 11 százalékponttal vezet Trump előtt. A fiatal biztos szavazók körében a különbség 24 pont. 69 százalékuk azonban azt mondta, azért támogatják Bident, hogy megakadályozzák Trump elnökségét, míg a Trumpot támogatók 65 százaléka azt mondta, hogy szavazatuk a volt elnök és álláspontja támogatását tükrözi.

Egy másik figyelmeztető jel, hogy a felmérés szerint a 18–29 év közötti fiatalok körében 2020-hoz képest alacsonyabb azoknak az aránya, akik 2024-ben biztosan szavazni fognak. A demokraták egyik lehetséges vigasza, hogy a magukat republikánusnak vagy függetlennek valló fiatalok körében nagyobb a visszaesés a részvételi szándékban, mint azok körében, akik demokratának vallják magukat. 

(Borítókép: Joe Biden 2023. június 28-án. Fotó: Taylor Glascock / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok