Index Vakbarát Hírportál

Japán rakétákat küld az Egyesült Államoknak

2023. december 22., péntek 16:42

A japán kormány pénteken bejelentette, hogy hazai gyártású Patriot légvédelmi rakéták szállítására készül az Egyesült Államoknak, miután a nap folyamán felülvizsgálta az ország önkéntes fegyverexport-korlátozásra vonatkozó irányelveit, és elhatározta lazításukat.

A pénteki döntés a Kínával, Oroszországgal és Észak-Koreával fennálló geopolitikai feszültségek miatti első jelentős változtatás Japán fegyverexport-politikájában 2014 óta, amikor az akkori kormány feloldotta az ország pacifista alkotmánya alapján fenntartott fegyverexport-tilalmat − közölte az MTI.     

A kormány a fegyver- és lőszerkivitel szabályainak lazítása révén kívánja fejleszteni védelmi kapcsolatait az indiai-csendes-óceáni térség biztonságáról hasonlóan gondolkodó országokkal, valamint elősegíteni az ehhez kapcsolódó hazai iparágak fejlődését.    

Ez a döntés nagy jelentőséggel bír a japán-amerikai szövetség további erősítése szempontjából. Nemcsak Japán biztonságához, hanem a tágabb indiai-csendes-óceáni térség békéjéhez és stabilitásához is hozzájárul

− jelentette ki a bejelentést követően Hajasi Josimasza kabinetfőtitkár.    

A védelmi technológia és eszközök átadására vonatkozó három módosított irányelv értelmében a kormány engedélyezi a Japánban külföldi jóváhagyással gyártott fegyverek − kész hadiipari termékek és fegyveralkatrészek ” exportját azon országokba, ahol a fegyvergyártás kiszervezését engedélyezték, illetve a szabadalom jogosultjai székhellyel rendelkeznek.    

Az exportszabályozás pénteki felülvizsgálatát követően Japán úgy döntött, hogy olyan Patriot föld-levegő rakétákat szállít az Egyesült Államoknak, amelyeket amerikai cégek engedélyével, hazai gyártásban állítanak elő. A Financial Times című lap csütörtökön írt arról, hogy Tokió, amely az amerikai Raytheon és Lockheed Martin cégektől kapott licenc alapján gyártatja a Patriotokat, fontolgatja azt is, hogy a BAE Systems engedélyével gyártott 155 mm-es tüzérségi lövedékeket szállít az Egyesült Királyságba.    

A felülvizsgálat ezenkívül önmagukban halált nem okozó felszerelések és fegyveralkatrészek (például vadászgép-hajtóművek) eladását is lehetővé teszi olyan országok számára, amelyeket a nemzetközi jogba ütköző katonai támadás ért.
   

Rovatok