Index Vakbarát Hírportál

Vietnam óta nem volt olyan pusztító bombázás, mint most a Gázai övezetben

2023. december 22., péntek 18:52

A gázai háború első hónapjában Izrael több száz bombát dobott le, amelyek közül sok képes volt megölni vagy megsebesíteni embereket több mint 1000 láb távolságból − derül ki a CNN és a mesterséges intelligenciával foglalkozó Synthetaic vállalat elemzéséből.

A háború első napjaiban készült műholdfelvételek több mint 500, 12 méternél nagyobb átmérőjű becsapódási krátert mutatnak, amelyek megfelelnek a 900 kilogrammos bombák által hátrahagyott kráterek méretének. Ezek négyszer nehezebbek, mint a legnagyobb bombák, amelyeket az Egyesült Államok az ISIS-re dobott le az iraki Moszulban, a terrorcsoport csoport elleni háborúban − írja a lap.

Fegyver- és hadviselési szakértők a 900 kilogrammos bombához hasonló nehézlőszerek széles körű alkalmazását teszik felelőssé a halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséért. Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott területe, így az ilyen bombák használata komoly hatással van.

A 2000 fontos (nagyjából 907 kilogramm – a szerk.) bombák használata egy olyan sűrűn lakott területen, mint Gáza, azt jelenti, hogy a helyreállítás évtizedekbe fog telni

− mondta John Chappell, a CIVIC, egy washingtoni székhelyű, a konfliktusok során a polgári lakosságnak okozott károk minimalizálására összpontosító csoport jogi munkatársa.

A Hamász egy kiterjedt alagúthálózatra támaszkodik, amely feltehetően átszeli a teljes Gázai övezetet. Izrael gázai hadjáratának támogatói azzal érvelnek, hogy a nehézlőszerek bunkerromboló hatásúak, és segítenek a Hamász földalatti infrastruktúrájának megsemmisítésében.

Azonban a 2000 fontos bombákat a nyugati hadseregek általában csak mérsékelten használják, mert a sűrűn lakott területeken, mint Gáza, nagyon komoly hatást gyakorolhatnak.

Marc Garlasco, az amerikai védelmi hírszerzés egykori elemzője és az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló volt szakértője szerint a Gázai övezet Izrael általi első hónapos bombázásának intenzitására

Vietnam óta nem volt példa.

Garlasco, aki jelenleg a PAX, egy holland, békéért küzdő nem kormányzati szervezet katonai tanácsadója, a CNN számára áttekintette a jelentésben elemzett összes incidenst.

A vietnami háborúig kellene visszamenni ahhoz, hogy korrekt összehasonlítást tehessünk − mondta Garlasco.

Még a két iraki háborúban sem volt ilyen intenzív a helyzet

− fogalmazott. 

Többnyire az Egyesült Államok gyártja a bombákat

A többnyire az Egyesült Államok által gyártott nehézlőszerek nagyszámú áldozatot követelhetnek, és a repeszek halálos sugara − a célpont körüli sérüléssel vagy halállal fenyegető terület − akár 365 méter, azaz 58 focipálya területének megfelelő nagyságú is lehet.

Fegyver- és hadviselési szakértők a nehézfegyverek, például a 2000 fontos bombák széles körű alkalmazását teszik felelőssé a halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséért. A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet hatóságai szerint október 7-e óta mintegy 20 ezer ember halt meg.

A CNN a mesterséges intelligenciával foglalkozó amerikai Synthetaic vállalattal működött együtt, amely a gyors automatikus képkategorizálást (RAIC) használta a Gázai övezet feletti műholdfelvételeken a kráterek, füstfelhők és sérült épületek felismerésére. A megállapításokat a Synthetaic egyik munkatársa, valamint a CNN újságírói is megvizsgálták.

Annie Shiel, a CIVIC amerikai érdekvédelmi igazgatója szerint a CNN és a Synthetaic megállapításai

feltárják és hangsúlyozzák a bombázás puszta intenzitását.

„Két hónap alatt körülbelül annyi csapást mértek erre az apró területre, mint amennyit Moszulban és Rakkában együttvéve láttunk” – mondta Larry Lewis, a Center for Naval Analyses (CNA) kutatási igazgatója, aki korábban az amerikai külügyminisztérium polgári károkkal foglalkozó főtanácsadója volt, utalva az ISIS két erődje elleni, az Egyesült Államok által vezetett koalíciós műveletekre. „Időszakosan lebontva ez hihetetlenül sok csapás” – vélekedett.

Az Egyesült Államok az ISIS elleni harc során csak egyszer dobott le kétezer kilós bombát − ez volt a legutóbbi nyugati háború egy militáns csoport ellen a Közel-Keleten. Ez az úgynevezett kalifátus önjelölt fővárosában, a szíriai Rakkában történt.

Múlt héten amerikai hírszerzési források azt mondták a CNN-nek, hogy az addig Gázára ledobott 29 ezer levegő-föld lövedék 40–45 százaléka úgynevezett buta bomba volt − olyan nem irányított lövedék, ami nagy veszélyt jelenthet a civilekre, különösen az olyan sűrűn lakott területeken, mint Gáza.

Ezek egy része valószínűleg a kráterekről készült műholdas felvételeken észlelt 2000 fontos bomba. Izraelnek nagy arzenálja van a nagy bombákból, az úgynevezett MK–84-esekből. Ha az MK–84-eshez GPS-irányítású készletet csatolnak, a bombát GBU–31-nek nevezik.

Két, az ügyet ismerő személy szerint az Egyesült Államok október 7-e óta több mint 5400 MK–84-es bombát szállított Izraelnek.

A gázai pusztításért sajnos az Egyesült Államok is felelős. Nagy részét olyan bombákkal hajtották végre, amelyeket az Egyesült Államokban gyártottak

− mondta Chappell a CIVIC-től.

Rovatok