Index Vakbarát Hírportál

A törökök lassan rámondhatják az igent a svédek NATO-csatlakozására

2023. december 26., kedd 19:31

A török parlament külügyi bizottsága zöld utat adott Svédország NATO-csatlakozására, így Stockholm egyre közelebb ahhoz, hogy csatlakozzon a katonai szervezethez. Ugyanakkor még az Országgyűlésnek is meg kell szavaznia, aminek még nem írták ki az időpontját. Törökországon kívül még Magyarország blokkolja a svéd csatlakozást.

Jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását a török parlament külügyi bizottsága – számolt be róla a Politico.

Ezzel még közelebb lépett Stockholm a katonai szervezethez való csatlakozáshoz, ugyanis a Recep Tayyip Erdogan vezette ország parlamentje már több mint egy éve húzza az ország NATO-csatlakozásának ratifikálását, mert – Erdoganék szerint – Svédország túl barátságos az általuk terroristaként számon tartott kurd aktivistákkal szemben.

Ugyanakkor Ankarát a háttérben nem kizárólag a svédek kurdokhoz való hozzáállása zavarja: Erdogan korábban azt próbálta elérni, hogy a ratifikálásért cserébe az Egyesült Államok adjon el F–16-os vadászrepülőgépeket Ankarának, amit jelenleg még az Egyesült Államok Kongresszusának jóvá kéne hagyni.

Azonban ezzel még nem ért véget a svéd csatlakozás körüli huzavona: a török parlamentnek még meg kell azt szavaznia, azonban jelenleg még nem tűzték ki erről a szavazás időpontját.

TÖRÖKORSZÁGON KÍVÜL MÉG MAGYARORSZÁG SEM HAGYTA JÓVÁ A SVÉD CSATLAKOZÁST,

ugyanakkor a magyar parlament még el sem kezdte a ratifikációs folyamatot, annak ellenére, hogy az Országgyűlés még egy parlamenti bizottságot is küldött az országba, hogy a Fidesz–KDNP által felvetett aggályokat megvitassák.

Svédország még Finnországgal egyidőben jelentkezett a NATO-ba 2022 nyarán, miután Oroszország inváziót indított Ukrajnával szemben. A két ország sokáig büszke volt katonai függetlenségére, ugyanakkor a háború mindkét ország közvéleményét a NATO felé sorolta. Finnország már április óta a NATO teljeskörű tagja, ugyanakkor Svédország csatlakozása Törökország és Magyarország fenntartásai miatt továbbra is húzódik – egy ország csatlakozása akkor válik teljessé, ha azt minden tagállam parlamentje ratifikálta.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára az Indexnek adott exkluzív interjújában arról beszélt pár hete: arra számít, a magyar parlament is támogatni fogja majd a svéd csatlakozást.

Rovatok