Index Vakbarát Hírportál

Josep Borrell: Muszáj elkerülni a háborút

2024. január 6., szombat 17:26

Óva intett az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Bejrútban attól, hogy a Közel-Keleten regionális méretűvé szélesedjen az izraeli–palesztin konfliktus.

„Muszáj elkerülni a válság regionálissá duzzadását a Közel-Keleten. Libanonnak semmiképpen nem szabad belesodródnia egy regionális konfliktusba” – jelentette ki Josep Borrell a libanoni miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Egy olyan konfliktusból, amely már az egész térségre kiterjedt, senki nem kerülhet ki győztesen – tette hozzá, megjegyezve, hogy ennek a figyelmeztetésnek Izrael is a címzettje.

Josep Borrell libanoni vezetőkkel – köztük Nadzsib Mikáti kormányfővel és Nabih Berri házelnökkel – folytatott tanácskozása után beszélt újságírók előtt. Az uniós főképviselő a gázai övezeti háborúról, annak hatásairól és az izraeli–libanoni határon kialakult helyzetről tárgyalt Bejrútban.

A sajtótájékoztatón kiemelte, aggasztónak tartja a tüzérségi és rakétapárbajok egyre gyakoribbá válását az Izrael és Libanon közötti határon, az úgynevezett kék vonalnál.

A kék vonal az a demarkációs vonal, amely mögé az izraeli erők 2000-ben kivonultak Dél-Libanonból. Csaknem három hónappal az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború kirobbanása után mára szinte mindennapossá váltak az összetűzések az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah milícia és az izraeli hadsereg között a határnál.

Az utóbbi napokban különösen fenyegetővé vált a konfliktus kiszélesedésének veszélye, miután Izrael kedden Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét. A Hezbollah szombaton jelezte: a csapás megtorlásaként rakétákat lőttek ki egy észak-izraeli katonai bázisra.

A háborút muszáj elkerülni, és van is mód arra, hogy a diplomáciai eszközök diadalmaskodjanak

– fogalmazott Borrell.

Rovatok