Index Vakbarát Hírportál

Kiállnak a tüntető gazdák mellett a németek

2024. január 9., kedd 19:25

Egy felmérésből kiderült, hogy a németek többsége egyetért az utakat blokád alá vevő gazdákkal, akik az agrárszektorban várható szigorítások ellen vonultak ki mezőgazdasági gépeikkel.

Ezrével vonultak ki a német gazdák hétfőn, eltorlaszolva az autópályákat, amiért az Olaf Scholz vezette szövetségi kormány megszorításokat vezetne be az agrárszektorban. Kiderült, hogy a németek többsége támogatja a tüntetéseket – számolt be a Bild

A demonstrálók legfőbb követelése, hogy az idei költségvetésben a kormány ne vágja meg a mezőgazdasági támogatásokat

A német INSA közvélemény-kutató szervezet a Bild című lap megrendelésére felmérést végzett a mezőgazdasági tüntetések társadalmi megítéléséről. Összesen 1001 állampolgárt kérdeztek meg 2024. január 8-án. 

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását a tervezett szigorítások ellen.

A legnagyobb támogatás a jobboldalról érkezik: az AFD-szavazók 88 százaléka szerint helyénvalóak a tüntetések. De a többi megkérdezett is szimpatizál a gazdák fellépésével. 

Legutóbb akkor zárták le az utakat Németországban, amikor klímaaktivisták demonstráltak a szövetségi kormány ellen. A Bild utánajárt, hogy melyik tiltakozást érinti meg jobban a német embereket – a klímaaktivistáké vagy a gazdálkodóké?

Az eredményből kiderül, hogy a megkérdezettek jóval több mint fele (64 százaléka) szimpatizál a gazdálkodók törekvéseivel, míg a klímatüntetők céljait csupán 11 százalék érti meg. A zöldszavazók azonban túlnyomó többségben a klímaaktivisták oldalán állnak (41 százalék). A gazdák hétfői blokádját pedig pusztán 20 százalékuk támogatja.

Rovatok