Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron megnevezte a francia kormány új csúcsminiszterét

2024. január 11., csütörtök 21:12

Csütörtökön a francia elnökség bejelentette, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök a Renew Europe képviselőcsoport elnökét, Stéphane Séjournét választotta Franciaország új külügyminiszterének.

Emmanuel Macron Stéphane Séjournét választotta új külügyminiszternek a francia kabinet átalakításakor – írja a Politico.

A brüsszeli lap megjegyzi, hogy Séjourné kinevezése valószínűleg nagy hatással lesz az európai centristákra a júniusi európai választások előtt. A 38 éves férfi kulcsszerepet játszik az Európai Parlamentben, a Renew frakcióban, Franciaországban pedig Macron Reneszánsz pártját vezeti.

Franciaország új miniszterelnöke, Gabriel Attal továbbra is együtt fog dolgozni számos korábbi kollégájával, köztük olyan személyekkel, mint Gérald Darmanin, aki belügyminiszter marad. 

Darmanin, aki a kormány élére pályázott, és akit a következő elnökválasztás lehetséges jelöltjeként emlegetnek, a hírek szerint elbizonytalanodott Gabriel Attal, a 34 éves, gyorsan növekvő népszerűségű, feltörekvő politikus kiválasztása miatt.

Bruno Le Maire, a kabinet másik kulcsfontosságú tagja, akinek elnöki ambíciója nyílt titok a párizsi politikai körökben, gazdasági miniszter marad.

Emmanuel Macron elmondta, hogy újrakezdést vár a viharos 2023-as év után, amIt tömeges tüntetések, zavargások, és a saját táborán belüli szakadások jellemeztek.

A baloldali kabinet kulcsfontosságú tagjai nemtetszésüknek adtak hangot, Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter pedig lemondott, miután a kormány kompromisszumot kötött a keményvonalas konzervatívokkal egy bevándorlási törvényjavaslatról, amit a szélsőjobboldal ideológiai győzelemnek nevezett.

Rovatok