Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelhez fordult a lengyel ügyészség a jogállamiság megsértése miatt

2024. január 15., hétfő 13:44

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a lengyel ügyészség (Prokuratura Krajowa) vezetői a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt – olvasható a varsói intézmény honlapján hétfőn közzétett közleményben.

A dokumentumban aláhúzzák, az EB korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor – mint írják – „kirívó módon sérül” a jogállamiság Lengyelországban, hallgat – számolt be az MTI.

A levelet a közlemény szerint az ügyészség élén álló főügyészhelyettesek fogalmazták meg. A lengyel ügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főügyész alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese, Dariusz Barski áll.

A levelet azt követően írták, hogy Bodnar pénteken kísérletet tett Barski leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ben szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

A hétfői ügyészségi közleményben aláhúzzák: Bodnar lépése az Európai Unió (EU) érdekeit sértheti, mivel a testület az EU-t érintő bűncselekmények vizsgálatával is foglalkozik. Az ügyészség képviselői ezért azt kérik az uniós szervektől, hogy „tegyék meg a szükséges lépéseket a törvényi előírások lengyelországi megsértésének megakadályozása érdekében”.

A Barski leváltására tett kísérlet törvénysértő, mert az államfő jóváhagyása nélkül történt

– hangsúlyozzák. 

A lépés destabilizálja az ügyészségi munkát, jelentősen csökkentheti az EU területén tartózkodó lengyel állampolgárok, valamint a Lengyelországba érkező uniós állampolgárok jogi védelmét, valamint a lengyelországi belbiztonság szintjét – áll a közleményben.

A dokumentum szerint az ügyészséggel szembeni „merénylet” sérti a demokratikus jogállam alapjait és az ügyészek függetlenségét is, és a feszült nemzetközi helyzet időszakában megbénítja az intézmény működését.

A Barskit érintő lépést péntek este Robert Hernard, a főügyész egyik helyettese bírálta a Bodnarral személyesen folytatott beszélgetésben, amelyről mobiltelefonnal videófelvételt rögzített. A videó később a közösségi médiában megjelent. Bodnar emiatt hétfőn fegyelmi eljárást indított a 2010 óta a posztot betöltő Hernarddal szemben.

Barskival és Hernarddal hétfő reggel Andrzej Duda államfő egyeztetett. Ezt követően az államfői hivatal közölte: az elnök szerint az érvényes előírások alapján továbbra is Barski az ügyészség vezetője.

Mint megírtuk, január 9-én a lengyel elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőit.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy interjúban kijelentette, hogy a pár napja bebörtönzött belügyminiszter és helyettese súlyos bűncselekményeket követtek el évekkel ezelőtt, ezért helyt kell adni a bebörtönzésüknek és parlamenti mandátumuk visszavonásának.

(Borítókép: Résztvevők az ellenzéki tüntetésen Varsóban Lengyelországban 2023. január 11-én. Fotó: Jakub Porzycki / Anadolu / Getty Images)

 

Rovatok