Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok újabb csapást mért a vörös-tengeri lázadókra

2024. január 16., kedd 17:47

Az amerikai hadsereg újabb csapást hajtott végre Jemenben, amely hajó elleni ballisztikus rakétákat célzott meg az ország húszi lázadók ellenőrizte részén.

Ez a legutóbbi katonai akció az Irán által támogatott csoport ellen, amely a vörös-tengeri hajókat vette célba, és fenyegeti a tengeri kereskedelmet. A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó amerikai tisztviselők elmondták, hogy a legutóbbi csapás négy hajóelhárító rakétát vett célba – írta a Reuters hírügynökség.

A húszik támadásai a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni azután is folytatódtak, hogy Joe Biden elnök a múlt héten elrendelte a húszik fegyveres képességeinek csökkentésére irányuló első csapáshullámot.

Jemen vörös-tengeri partvidékének nagy részét ellenőrző húszik azt állították, hogy a kereskedelmi hajók elleni támadásaik célja a palesztinok támogatása Izrael gázai háborújában.

A húszik korábban ígéretet tettek arra, hogy célpontjaikat a Vörös-tenger térségében kiterjesztik az amerikai hajókra is, és megfogadták, folytatják a támadásokat, miután az amerikai és brit erők a múlt héten számos csapást hajtottak végre radarrendszereik és rakétakilövő egységeik ellen.

Hétfőn a húszik egy hajó elleni ballisztikus rakétával csapást mértek a Gibraltar Eagle nevű, amerikai tulajdonú és üzemeltetésű száraz ömlesztettárut szállító hajóra – közölte az amerikai hadsereg.

A húsziknak szánt iráni fegyverekre bukkantak egy hajón az amerikaiak

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy olyan iráni gyártmányú rakéták alkatrészeire és más fegyverekre bukkantak egy hajón az Arab-tengeren, amelyeket a jemeni húszi lázadóknak szántak. Az amerikai haditengerészet SEAL-alakulata múlt héten csütörtökön hajtotta végre a drónokkal és helikopterrel támogatott akciót, amelyben két kommandósnak nyoma veszett – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM). Hozzátették: a hajón olyan fegyvereket és alkatrészeket találtak, amelyeket – az első vizsgálatok alapján – a húszi lázadók vetnek be kereskedelmi hajók elleni támadásokhoz a Vörös-tengeren.

Az amerikai haditengerészet az akció után elsüllyesztette a hajót, mert úgy ítélték meg, hogy további használata veszélyes lenne, és a legénység 14 tagját őrizetbe vették.

Az ENSZ már korábban határozatban mondta ki, hogy tilos fegyvereket szállítani az Irán által támogatott húszi lázadóknak. Teherán tagadja, hogy katonai eszközökkel támogatná a jemeni felkelőket, de már több alkalommal bukkantak olyan fegyverszállítmányokra, amelyekről szakértők egyértelműen azt állapították meg, hogy Iránból származnak.

Rakétatalálat ért kedden egy máltai lobogó alatt közlekedő teherhajót, miközben észak felé tartott a Vörös-tengeren, és 76 tengeri mérföldre északnyugatra járt a jemeni Szalif kikötőjétől – közölte az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit vállalat és a görög hajózási minisztérium.

Egy máltai hajót is megtámadtak

A görög tulajdonban lévő, Zografia nevű hajó Vietnámból Izraelbe tartott 24 fős legénységével, amikor megtámadták, de a görög hajózási minisztériumból származó tájékoztatás szerint személyi sérülés nem történt, rakomány pedig nincs a hajón. A jármű folytatni tudta az útját.

Sérültek nincsenek, csak anyagi kár keletkezett

– közölte a görög minisztériumi forrás.

Az Ambrey vállalat egy tanácsadói közleményben számolt be a rakétatámadásról. A nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO) pedig arról számolt be, hogy jelentést kapott egy incidensről, amely körülbelül száz tengeri mérföldre történt Szaliftól északnyugatra.

Irán legfőbb vallási vezetője dicsérte a hajók elleni támadást

Ali hamenei dicsérte a jemeni húszi lázadókat, amiért a palesztinokkal való „szolidaritásból” és Izraellel való szembenállásuk jeleként hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren. „A jemeni nép és az Anszar al-Allah valóban nagyszerű munkát végzett, ami annak bizonyítéka, hogy Allah tanítását követik. Bízunk abban, hogy erőfeszítéseik győzelemre vezetnek” – mondta a vallási vezető.

A húszi lázadók hetek óta tartó vörös-tengeri támadásainak megállítására az amerikai és a brit erők csapásokat mértek jemeni infrastruktúrájukra. Emiatt azonban a lázadók közölték, hogy minden amerikai hajót meg fognak támadni.

Jelenleg csak Irán tart fent diplomáciai kapcsolatot a húszikkal, akik a térség más, Iránnal szövetséges csoportjaival együtt alkotják az úgynevezett „ellenállási tengelyt” Izraellel szemben.

Rovatok