Index Vakbarát Hírportál

Teljes a káosz a Közel-Keleten: Irán csapást hajtott végre Irak ellen

2024. január 16., kedd 08:29 | aznap frissítve

Hétfő éjjel Irán rakétacsapást hajtott végre az Irak kurdisztáni régiójában található Erbil ellen, az esetről több videó is napvilágot látott. Az irániak azt állítják, hogy egy kémközpontokat bombáztak le. Helyi jelentések szerint azonban a rakéták egy helyi üzletembert végeztek ki a családjával együtt.

Erbilben legalább 8 robbanást lehetett hallani az éjjel. Az al-Dzsazíra szerint az iráni Forradalmi Gárda a saját közleményében azt írta, hogy „Irán-ellenes csoportok” ellen hajtottak végre támadást Erbilben. 

Azt írták, hogy az izraeli Moszad „kémközpontjai” voltak a csapás célpontjai, és hogy  

A támadást ballisztikus rakétákkal hajtották végre.

Hozzátették, hogy az akció válaszcsapás volt arra a bombamerényletre, amely még január 3-án történt Iránban (az akciót utóbb az ISIS vállalta magára, Irán viszont Izraelt vádolta az elkövetésével).

A csapásokról több videó is napvilágot látott azóta. 

A támadás miatt az erbili nemzetközi reptéren is felfüggesztették a forgalmat kedd hajnalban. Erbil kormányzója, Omed Khoshnaw terrorcselekménynek nevezte az incidenst.

A Forradalmi Gárda közleménye szerint Erbil mellett Szíriában is csapásokat hajtottak végre az Iszlám Állam ellen. A kurdisztáni várost már az utóbbi hetekben is dróntámadások érték több alkalommal, de ilyen csapásra nem volt példa az utóbbi időben. 

Egy ismert üzletembert ölhettek meg a családjával együtt

A kurd regionális biztonsági tanács eközben azt közölte, hogy

A TÁMADÁSBAN LEGALÁBB NÉGY EMBER MEGHALT, HATAN PEDIG MEGSÉRÜLTEK.

Úgy tudni, hogy az áldozatok civilek voltak, és köztük van egy ismert üzletember, Peshraw Dizaji is. Az iraki parlament egyik korábbi tagja, Mashan al-Dzsaburi azt állította, hogy a rakéták egyike az üzletember palotáján landolt. Feltételezések szerint Dizaji családjának több tagja is meghalhatott az üzletemberrel együtt a csapásban.

Forbes ezzel kapcsolatban azt is közölte, hogy Peshraw Dizaji a Falcon Group nevű vállalatcsoport tulajdonosa volt, amely Erbilben számos fontos beruházást hajt végre (többek közt az Empire World nevű üzleti negyedet is ők építik a városban).

Megjegyezték azt is, hogy Irán már korábban is hajtott végre csapásokat kurd üzletemberekkel szemben Erbilben: 2022 márciusban 12 ballisztikus rakétát lőttek ki Baz Karim Barzandzsi üzletember villájára. Irán már akkor is izraeli kémekről beszélt, de a Reuters korábbi értesülése szerint akkor Barzandzsi valójában azért került célkeresztbe, mert vállalata, a KAR Group Törökországnak és Európának adott el gázt (az üzletember és családja akkor nem tartózkodott a villában, így ők túlélték).

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy Dizaji ellen most miért hajtottak végre csapást. Az egyik lehetséges okként az vetődött fel, hogy az energiaiparban is érdekeltségekkel bíró Dizaji cégei olajat adtak el korábban Izraelnek (a kurdisztáni kormányzat korábban azt állította ezzel kapcsolatban, hogy nem Izraelnek adnak el olajat, hanem magáncégeknek).

A támadás emellett egyfajta figyelmeztetés is lehet a régió legnagyobb pártjának, a Kurdisztáni Demokratikus Pártnak (KDP).

Amerikai részről nincs veszteség, Izrael még nem reagált 

Az Egyesült Államok jelentős erőkkel képviselteti magát a kurdisztáni térségben, de közlésük szerint őket nem érte támadás.

„Elítéljük Irán felelőtlen rakétatámadását, amely aláássa Irak stabilitását” – mondta Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő a támadás után. Leszögezte, hogy támogatják az iraki és a kurdisztáni regionális kormányzatot.

Eközben két amerikai tisztviselő azt mondta a Reuters-nek, hogy a csapás nem érintett semmilyen amerikai létesítményt, és veszteségeket sem szenvedtek. A hírügynökség izraeli tisztviselőket is megkérdezett a történtekről, de tőlük egyelőre nem kaptak választ. 

A Közel-Keleten már a csapás előtt is feszült volt a helyzet: még mindig zajlik Izrael offenzívája a Gázai övezetben, az utóbbi napokban pedig a jemeni húszi lázadók és a nyugatiak közt is egyre jobban elmérgesedett a helyzet.

Rovatok