Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin szövetségesét környékezné meg segítségért Zelenszkij

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2024.01.18. 07:33
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A német törvényhozók szerdán leszavazták a jobbközép ellenzéki kereszténydemokraták javaslatát, amely a nagy hatótávolságú Taurus rakéták Ukrajnának történő szállításáról szólt. A végső döntés Olaf Scholz kancellárra vár – írja a Politico.

    Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a védelmi bizottság elnöke az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva bírálta a kereszténydemokratákat a szavazás előtt. 

    „Pártpolitikai taktikának” nevezte azt, hogy a nem kötelező érvényű Taurus javaslatot a Bundeswehr helyzetéről szóló vitához kötik.

    A szerda esti szavazástól függetlenül a végső döntést az Ukrajnába irányuló Taurus szállítmányokról a német Szövetségi Biztonsági Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár hozza meg.

    A kancellár a múltban visszautasította, amikor a törvényhozók hasonló indítványokkal sürgették a Taurus Ukrajnába történő szállítását.

    Ez annak ellenére történt, hogy Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok többször küldött hasonló, nagyobb hatótávolságú lőszereket az ukrán erőknek.

    Korábban, kedden Emmanuel Macron francia elnök egy Ukrajnának szánt segélycsomagot jelentett be, amely további 40 darab, a Taurushoz hasonló Storm Shadow rakétát tartalmaz.

  • Joe Biden amerikai elnök arra szólította fel a kongresszust, hogy minél hamarabb biztosítson további forrást Kijev támogatására – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az amerikai elnök január 17-én a kongresszus vezetőségével tárgyalt Ukrajna támogatásáról. Joe Biden szerint a tétlenség veszélyes lehet az Egyesült Államok mellett a NATO-ra, valamint az egész világra is.

    Az elnök a kongresszust a támogatás mielőbbi biztosítására szólította fel – közölte a Fehér Ház. A kongresszus tüzérséghez és légvédelemhez biztosíthat erőforrásokat.

  • Magyarország területére január 17-én 4034 fő lépett be az ukránmagyar határszakaszon. A románmagyar határszakaszon belépők közül 772 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • A 28 éves Chris Parry és a 47 éves Andrew Bagshaw még tavaly januárban tűntek el, miközben civileket próbáltak evakuálni a keleti frontvonalon. Egyikük családja szerint kivégezték őket, valószínűleg a Wagner-csoport zsoldosai – írja a Sky News

    Az önkéntesek civileket próbáltak evakuálni a keleti frontvonalon lévő (és később az oroszok által teljesen elfoglalt) Szoledarból, miközben körülöttük heves harcok dúltak.

    Eltűnésük idején az Egyesült Királyság külügyminisztériuma azt állította, hogy a párost egy tüzérségi lövedék ölte meg – de Bagshaw családja azóta közölte, hogy a boncolási eredmények egy sötétebb igazságot mutatnak.

    Kivégezték őket

    – mondta Philip Bagshaw professzor, Andrew édesapja a Sky Newsnak új-zélandi otthonából.

    Andrew boncolási jegyzőkönyvére hivatkozva elmondta, hogy az eredmények azt mutatják, hogy fiát a törzsén és egyszer a fején lőtték meg. 

    „Klasszikus kivégzési stílusnak” nevezte a gyilkosságot, és azt mondta: azok az emberek, akikkel ő és felesége, Dame Sue Bagshaw Ukrajnában beszéltek, azt sugallták, hogy Wagner-csapatok ölték meg a két fiatalt. 

  • Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparért felelős ukrán miniszter szerdán, a davosi Világgazdasági Fórumon közölte: az ukrán hadsereg az első alkalommal sikeresen használt hibrid, több eszköz keresztezésével létrehozott légvédelmi rendszereket az előző éjjel. 

    A miniszter nem nevezte meg, hogy konkrétan milyen hibrid rendszerről van szó, viszont az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy már tavaly ősszel is megjelentek cikkek azokról a hibrid légvédelmi rendszerekről, amelyeket az ukrán sajtó „FrankenSAM”-nak nevezett el.

    Úgy döntöttünk, hogy saját légvédelmet készítünk. Fogtuk a szovjet eszközöket, és nyugati rakétákkal párosítottuk őket, vagy a nyugati installációkhoz használtunk szovjet rakétákat. Örömmel jelenthetem, hogy az egyik ilyen rendszert sikeresen használtuk az előző éjjel 

    – mondta most Kamisin, hozzátéve: a hibrid eszközzel 9 kilométerről lőttek le egy Sahid drónt.

    Az ukrán Defense Express portál korábban azt írta, hogy a FrankenSAM több légvédelmi keresztezéséből jött össze: a Buk légvédelmi rendszereket a nyugati Patriotokkal párosították, és az eszköz szovjet radarral együtt használ nyugati rakétákat (a RIM7 rendszer rakétáit, valamint átalakított AIM9-es rakétákat), és valahogy így nézhet ki: 

  • Emmanuel Todd francia történész (aki 1976-ban megjósolta a Szovjetunió összeomlását, és az Egyesült Államok külpolitikáját is számos alkalommal kritizálta) egy francia lapnak arról beszélt, hogy szerinte az amerikaiak európai tervei kudarcot fognak vallani.

    Todd egyenesen kijelentette, hogy szerinte

    a NATO [ukrajnai] veresége győzelem lesz Európa számára.

    Véleménye szerint az amerikaiak már 2004 óta azon dolgoznak, hogy Moszkvát eltávolítsák a kontinens másik nagyhatalmától, Berlintől. Úgy látja, hogy ez a stratégia azért fog kudarcot vallani, mert Oroszország és Németország egymásra vannak utalva, és emiatt előbb-utóbb kénytelenek lesznek együttműködni egymással. 

    Az Egyesült Államok ukrajnai veresége fogja megnyitni az utat a közeledésük előtt

    – mondta Todd, majd azt is hozzátette, hogy szerinte akkor lesz béke, ha az amerikaiak elhagyják Európát. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok