Index Vakbarát Hírportál

Döntött Orbán Viktor barátja, visszalép az amerikai elnökválasztástól

2024. január 21., vasárnap 21:53

Befejezi az előválasztáson való részvételt Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki döntésével egyértelműsítette: a jövőben támogatni fogja Donald Trump volt amerikai elnök kampányát.

Kiszáll a republikánus elnökjelöltségről szóló versenyből Ron DeSantis, Florida kormányzója – számolt be a politikus döntéséről a The Washington Post, valamint a The New York Times is.

Kampányával szemben előzetesen jelentős várakozások voltak, ugyanakkor lendülete alábbhagyott a kezdetekhez képest, így tulajdonképpen végig jelentős lemaradásban volt Donald Trump korábbi amerikai elnök kampányához képest.

Ron DeSantis nemrégiben második lett a Republikánus Párt elnökjelölt-választásának első, iowai fordulójában Trump mögött, ahol harmadikként az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, Nikki Haley végzett.

Az iowai fordulóban Ron DeSantis saját ambíciói alatt teljesített, miután Donald Trump 30 ponttal verte meg őt az előválasztáson.

„Nincs egyértelmű út a győzelemhez”

A floridai kormányzó egy másik államban, Dél-Karolinában töltötte a hétvégét kampányolással, és New Hampshire-ben a felmérések harmadik helyre sorolták. 

Most, az iowai második helyezésünk után imádkoztunk, és azon tanakodtunk, hogyan tovább. Ha bármit tehetnék a kedvező eredmény érdekében, több kampányleállást, több interjút, megtenném. De nem kérhetem a támogatóinkat, hogy áldozzák fel az idejüket és az erőforrásaikat. Nincs egyértelmű utunk a győzelemhez. Ennek megfelelően ma felfüggesztem a kampányomat

– fogalmazott az X-en Ron DeSantis.

Hozzátette: azért is támogatja Donald Trumpot a továbbiakban, mert egyértelművé vált számára, hogy az előválasztáson részt vevők akarnak még egy esélyt adni a korábbi elnöknek. Emellett szerinte nem lehet visszatérni ahhoz a republikánus vonalhoz, amit Nikki Haley képvisel.

Ahogy közeledett a választási kampány, Ron DeSantis úgy igyekezett felülmúlni ellenfeleit: több rendezvényt szervezett, több időt szánt a kérdések megválaszolására, és olyan műveletre készült, amelyet ő és szövetségesei mindenki másnál hosszabb ideje építettek.

Egyetlen republikánus előválasztási kampányba sem fektettek be többet korábban az államban: egy kis seregnyi fizetett kampánymunkás mintegy egymilliószor kopogtatott be a republikánusok otthonaiba, és végül az állam népszerű kormányzója, Kim Reynolds is támogatta Ron DeSantist.

(Borítókép: Ron DeSantis 2023. február 20-án. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok