Index Vakbarát Hírportál

Tombolnak az indulatok az elnökjelöltek között

2024. január 21., vasárnap 08:16

Donald Trump és kihívója, Nikki Haley között egyre csak nő a feszültség. A két elnökjelölt New Hampshire-ben folytatja kampányát, ahol pénteken és szombaton is beszédet tartottak, Trump pedig hibát követett el, amelyet Haley nem felejtett el beleépíteni saját beszédébe, de a volt elnök sem kímélte kihívóját. A keddi előválasztás előtt mindent bevetnek, hogy maguk mellé állítsák New Hampshire-t. A helyi sajtó is olyannyira kettejükre figyel, hogy szinte elfelejtődnek a demokraták, és Orbán Viktor barátja, Ron DeSantis is.

Nikki Haley – akiről korábban Trump azt állította, szabálytalanul indult a választásokon – megfogalmazta, nem tartja mentálisan alkalmasnak Donald Trumpot az elnöki pozícióra – írja az NBC News

Pénteken és szombaton New Hampshire-ben kampányoltak az elnökjelöltek, így Nikki Haley és Donald Trump is felszólalt. A volt elnök „globalista bolondnak” nevezte ellenfelét, és kijelentette, ha ő nyer a republikánusok között, biztosan nem szavaz rá. Kiemelte a 2021-es capitoliumi eseményeket is, ahol állítása szerint több olyan dokumentumnak is nyoma veszett, amiért Haley-nek felelősséget kellett volna vállalnia, azonban később kiderült, hogy Nancy Pelosira gondolt, a kongresszus egyik képviselőjére.

Nikki Haley azzal érvelt, hogy nem logikus két 80 körüli férfit megméretni az elnökségért. Nem hagyta ki azt sem, hogy Trump hibásan érvelt a capitoliumi eseményekkel kapcsolatban, és úgy fogalmazott,

attól tartok – én nem szeretnék derogáló lenni –, ha valakinek olyan óriási felelősséget kell a nyakába vennie, mint az elnökség, akkor nem kellene olyasmikkel foglalkozni az illetővel kapcsolatban, hogy mentálisan alkalmas-e a posztra. Trumpnál azonban erről van szó.

Haley mentális alkalmassági vizsgálat elvégzését is kérvényezte, ráadásul nemcsak Trump, hanem Joe Biden elnök felé is.

Abban viszont sikerült egyetértenie a két elnökjelöltnek szombaton, hogy egyikük sem tartja alkalmasnak Joe Bident az elnöki pozícióra. 

Mindketten kiemelték a jelenlegi elnök életkorát, és azt, hogy már szellemi képességei sem a régiek. Mindezek ellenére a Biden-adminisztráció aktívan népszerűsítette Haley felszólalásait és a Trumpra tett megjegyzéseit.

Donald Trump a diktátorok megszállotja

Nikki Haley, Dél-Karolina állam volt kormányzója arra is kitért New Hampshire-i felszólalásában, hogy aggasztónak tartja „mennyire odáig van” Donald Trump a diktátorokért és munkásságukért – írja a Reuters.

Haley kampánycsapata közzétett egy tévéreklámot, amelyet New Hampshire-ben többször is leadtak, és amelyben Otto Warmbier édesanyja szerepel (Warmbier 2017-ben halt meg, miután észak-koreai fogságban tartották). Haley azzal vádolta Trumpot, hogy „szerelmes leveleket” írt Kim Dzsongunnak, miután Warmbiert visszaszerezték.

Megszállottja ezeknek a diktátoroknak

– fogalmazott. 

Mi a helyzet a demokratákkal?

Nikki Haley és Donald Trump vasárnap és hétfőn járja tovább New Hamphire-t, és minden követ megmozgatnak, hogy saját oldalukra állítsák a választókat keddig, az előválasztás napjáig. New Hampshire állam a republikánusok számára a második előválasztás. Az elsőt hétfőn Iowa államban tartották, ahol jelölőgyűléseken Donald Trump fölényes győzelmet aratott.

New Hampshire-ben a Demokrata Párt is tart előválasztást, ugyanakkor a szavazólapokon nem szerepel Joe Biden elnök neve.

Ennek oka egy vitás helyzet, ugyanis a Demokrata Párt országos irányító testülete Dél-Karolina államot jelölte meg 2024 első előválasztási helyszíneként. Ezzel ment szembe New Hampshire demokrata szervezete, amely a hagyományoknak megfelelően megtartja az előválasztást. Ezen ha hivatalosan nem is indul el Joe Biden, de támogatói kezdeményezéssel éltek, hogy a demokrata szavazók maguk írják az elnök nevét a szavazólapra ahelyett, hogy az azon kinyomtatott nevek közül bármelyik mellé tennék az ikszet.

A demokrata szavazólapokon tucatnyi jelölt szerepel, köztük Dean Phillips kongresszusi képviselő, aki Joe Biden mögött nagy lemaradással a második legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns.

Joe Biden elnök legutóbb csütörtökön vett részt kampányeseményen, a választások szempontjából fontos Észak-Karolina államban, ahol a szélessávú internethez való hozzáférés bővítését ígérte.

Hol marad Ron DeSantis?

Egy másik államban, Dél-Karolinában tölti a hétvégét kampányolással Ron DeSantis, Florida kormányzója, akit New Hampshire államban a felmérések harmadik helyre sorolnak. A floridai politikus hétfőn utazik New Hampshire államba, egy nappal az előválasztást megelőzően.

Az értékelések szerint Ron DeSantis számára Dél-Karolina állam lehet kulcsfontosságú az elnökjelöltségét illetően, ugyanis ha ott februárban sikerül legyőznie Nikki Haley-t, aki az állam korábbi kormányzója, akkor nagyobb esélye marad a versenyben maradásra.

Donald Trump pénteken befolyásos dél-karolinai támogatót kapott, ugyanis New Hampshire államban egy kampányeseményen Tim Scott, Dél-Karolina szövetségi szenátora – aki korábban pályázott az elnökjelöltségre, bejelentette, hogy Donald Trumpot támogatja a választási évben.

New Hampshire állam republikánus kormányzója, Chris Sununu ugyanakkor Nikke Haley-t támogatja, akivel több kampányeseményen vett részt közösen. Donald Trump szombaton azzal érvelt saját elnökjelöltsége mellett, hogy csak ő lehet képes legyőzni Joe Bident novemberben, és gyenge jelöltként utalt Nikki Haley-re.

A volt elnök csütörtökön a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok elnökét hivatali idejében hozott döntéseiért büntetlenség illeti meg, és azzal érvelt, hogy ennek elődjeire, valamint a most hivatalban lévő Joe Bidenre is érvényesnek kell lennie.

Rovatok