Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a WHO, világszintű megállapodást sürgetnek

2024. január 22., hétfő 16:55

Nagy csapás lenne a jövő generációi számára, ha az országok elmulasztanák a világjárványok elleni küzdelemről szóló, jogilag kötelező érvényű globális szerződés megkötésére vonatkozó májusi határidő betartását – jelentette ki hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A szervezet végrehajtó tanácsának genfi ülésén Gebrejeszusz közölte, a világszerte több mint hétmillió ember halálát okozó Covid-19 pandémia után a világjárványok kezelésére vonatkozó új megállapodás, illetve a meglévő szabályok frissítésének célja, hogy megerősítsék a világ védelmét az új kórokozókkal szemben – adta hírül az MTI.

A WHO főigazgatója kiemelte, aggódik amiatt, hogy a tagállamok esetleg nem teljesítik kötelezettségvállalásukat, miközben számos, megoldásra váró kérdés van még.

A járványügyi megállapodás és a nemzetközi egészségügyi szabályzat módosításának elmulasztása olyan elszalasztott lehetőség lesz, amelyet a jövő nemzedékei talán nem bocsátanak meg nekünk

– figyelmeztetett.

A szervezet 75 éves történetében a WHO-nak eddig csak egyszer sikerült ilyen léptékű megállapodást kötnie, amikor 2003. március 1-jén Genfben a WHO tagállamai elfogadták a dohányzás elleni küzdelemről szóló első nemzetközi egyezmény szövegét.

Genfi beszédében a WHO főigazgatója ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott az AIDS elleni küzdelem kilátásairól. A HIV-vírus terjedését a WHO a világ legégetőbb problémáinak leküzdésére 2030-ig kitűzött, úgynevezett fenntartható fejlődési célok közé sorolta.

A következő világjárványra készülnek

Mint írtuk, Egészségügyi Világszervezet (WHO) január közepén adott ki egy újabb figyelmeztetést arról, hogy egy ismeretlen „X-betegség” 20-szor több halálesetet okozhat, mint a koronavírus-járvány.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóját Davosban tartotta, az egyik ülés neve „felkészülés az X-betegségre” volt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az „X-betegség” azt jelenti, hogy egy jövőbeli súlyos nemzetközi járványról olyan kórokozó tehet, amelyről jelenleg nem ismert, hogy betegséget okozna embereknek.

A jobboldali közösségimédia-oldalak vádjai szerint a világ vezetői azért gyűlnek össze, hogy megvitassák az oltási kötelezettség bevezetésének terveit, a szólásszabadság korlátozását, sőt még a világjárványok megtervezését is.

Listát vezetnek a járványveszélyes betegségekről

A WHO egy listát vezet a kiemelt kórokozókról, amelyek járványveszélyes potenciáljuk miatt a legnagyobb közegészségügyi kockázatot jelentik, és/vagy nem állnak rendelkezésre ellenintézkedések, vagy azok nem elégségesek ezekkel szemben.

Bár a lista messze nem teljes, és nem feltétlenül jelzi a következő járvány vagy világjárvány legvalószínűbb okát, rajta vannak azok az ismert kórokozók, amelyeket a globális közegészségügyi tisztviselők az „X-betegség” mellett szemmel tartanak:

Rovatok