Index Vakbarát Hírportál

Ismét közös erővel csapott le a húszikra az Egyesült Államok és Nagy-Britannia

2024. január 23., kedd 06:25

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be hétfő éjjel a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a hivatalos közleményben önvédelmi lépésnek nevezte az akciót és közölte: a légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt.

A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében.

Az amerikai légierővel közös akciónak összesen nyolc célpontja volt; a brit védelmi minisztérium közlése szerint elsősorban a húszik föld alatti tárolólétesítményei.

Nem sokkal az akció előtt a Downing Street bejelentette, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve

folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében.

A londoni védelmi tárca azt közölte, a hétfő éjjeli akcióhoz Ausztrália, Kanada, Bahrein és Hollandia nyújtott támogatást – hogy pontosan milyet, arról nem érkezett tájékoztatás.

A közlemény szerint a húszik november óta harmincnál több támadást hajtottak végre a nemzetközi hajózás ellen a jemeni partok előtt.

Szinte folyamatosak a támadások

Az amerikai hadsereg múlt kedden intézett újabb csapást Jemenben, amely hajó elleni ballisztikus rakétákat célzott meg az ország húszi lázadók ellenőrizte részén.

A húszik támadásai a vörös-tengeri kereskedelmi hajók ellen azután is folytatódtak, hogy Joe Biden elnök elrendelte a húszik fegyveres képességeinek csökkentésére irányuló első csapáshullámot.

A húszik korábban ígéretet tettek arra, hogy célpontjaikat a Vörös-tenger térségében kiterjesztik az amerikai hajókra is, és megfogadták, folytatják a támadásokat, miután az amerikai és brit erők a múlt héten számos csapást hajtottak végre radarrendszereik és rakétakilövő egységeik ellen.

Múlt hétfőn a húszik egy hajó elleni ballisztikus rakétával csapást mértek a Gibraltar Eagle nevű, amerikai tulajdonú és üzemeltetésű száraz ömlesztettárut szállító hajóra – közölte az amerikai hadsereg.

A brit és az amerikai légierő legutóbb január 11-én támadta együttes akció keretében a húszik jemeni katonai létesítményeit.

A közös brit–amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek azután kezdődtek, hogy a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.

(Borítókép: A Royal Air Force Typhoon FGR4 felszáll, hogy légicsapásokat hajtson végre a jemeni húszik ellen. Fotó: Uk Ministry Of Defence / Reuters)

Rovatok