Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Az ukrán nacionalisták a zászlajukra fogják tűzni Toroczkai mondatait

2024. január 31., szerda 18:54

A biztonságpolitikai szakértő károsnak nevezte a Mi Hazánk Mozgalom elnökének kijelentését, szerinte ez csak tovább erősíti a magyargyűlöletet Ukrajnában.

Kemény kijelentést tett a hétvégén Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. A politikus ugyanis a párt évértékelő rendezvényén többek között arról beszélt, ha a háború következtében megszűnne Ukrajna államisága, akkor „egyetlen magyarországi pártként” a Mi Hazánk „igényt tart Kárpátaljára”. 

Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában károsnak nevezte Toroczkai szavait, szerinte ugyanis az ukrán nacionalisták a „zászlajukra fogják tűzni” a Mi Hazánk Mozgalom elnökének szavait, ezzel erősítve a szélsőségesek körében a magyargyűlöletet. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: a két ország között hosszú évek óta rossz a viszony, amelyet csak tovább terhel a magyar kormány Ukrajna támogatásával kapcsolatos politikája is, ugyanakkor az ilyen kijelentések a Magyarországgal szövetséges országokat is elbizonytalaníthatják.

Mint mondta:

Nem tetszettek sosem az ilyen revizionista gondolatok, de amikor valaki a parlamentbe jutás előtt van, és el kell érnie egy kritikus tömeget, akkor ez a logika érthető. De amikor egy párt már bejutott a parlamentbe, akkor vannak olyan témák, amikről felelősségteljesebben kell gondolkodnia és beszélnie. Én itt ezt nem látom.

Lesz-e háború Oroszország és a NATO között? 

A műsorban szóba került az is, hogy nemrégiben a brit The Telegraph arról írt, hogy az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek telepítését tervezi Angliában az oroszok háborús fenyegetésére hivatkozva. 

Tarjányi Péter a hír kapcsán elmondta: ez egyfajta válaszreakció arra, hogy korábban az oroszok is hasonló taktikai atomfegyvereket telepítettek Belaruszba, ő azonban nem tart attól, hogy a közeljövőben szükség lenne ezek bevetésére. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint eddig is voltak már ilyen eszközök az Egyesült Királyságban, az viszont, hogy egy szövetségesük pluszatomfegyvereket helyez ott el, azt mutatja, hogy a katonai vezetők fejében realitásként szerepel, hogy a Nyugatnak egyszer háborút kell vívnia Oroszországgal. 

Tarjányi szerint azok a forgatókönyvek, amelyek azzal számolnak, hogy már idén februárban fegyveres konfliktusra kerülhet sor a NATO és Oroszország között, eltúlzottak. Ugyanakkor arra ő is felhívta a figyelmet, hogy az évtized vége felé, tehát

2027 és 2029 között már lehet realitása egy ilyen háborúnak. 

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a párt évértékelő rendezvényén Budapesten 2024. január 27-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI )

Rovatok