Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét cirkálórakétákat tesztelt

2024. február 2., péntek 08:28

Rakétákat tesztelt Észak-Korea, ez így már a negyedik cirkálórakéta-kilövés volt idén. Dél-Korea bejelentette, hogy fokozzák éberségüket és az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve követik északi szomszédaik provokálását.

Észak-Korea pénteken több cirkálórakétát lőtt ki a nyugati partoknál – közölte a dél-koreai hadsereg. A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy 11 óra körül észlelte az északi kilövést a nyugati partvidékről. A rakéták számát nem részletezte.

Miközben fokozzuk éberségünket, hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, hogy figyelemmel kísérje az észak-koreai provokációk további jeleit

– közölte a JCS. Ez volt az északiak negyedik cirkálórakéta-kilövése ebben az évben.

A legutóbbi kilövés mindössze három nappal azután történt, hogy Észak kilőtte a Hvaszal–2 cirkálórakétát a nyugati partoknál. Január 24-én Észak-Korea először lőtt ki egy új, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas stratégiai cirkálórakétát, amely a Pulhvaszal–3–31 nevet kapta. 

A sugárhajtóművekkel hajtott cirkálórakéták alacsonyan repülnek és manővereznek, ami megnehezíti észlelésüket és elfogásukat.

A cirkálórakéták újabb fenyegetést jelentenek a dél-koreai légvédelmi rendszer számára egy olyan időszakban, amikor Észak-Korea javítja a különböző hatótávolságú, robbanófejű és kilövési platformokkal rendelkező ballisztikus rakéták képességeit.

Szakértők szerint a tengeralattjáróról indítható cirkálórakéták komoly fenyegetést jelenthetnek Dél-Korea légvédelmi rendszerére, ha tökéletesednek, mivel alacsony repülési magasságuk és precíziós csapásmérő képességük miatt nehezebb őket felderíteni és lelőni.

Rovatok