Index Vakbarát Hírportál

A Hamász térfelén pattog a labda, kérdéses, mikor lesz áttörés a tárgyalásokon

2024. február 5., hétfő 17:14

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn megérkezett Szaúd-Arábiába, közel-keleti körútjának első állomására, ahol több fronton is előrelépéseket szeretne elérni: egyfelől a túszmegállapodás ügyében, másfelől pedig annak biztosításában, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború ne fajuljon szélesebb regionális konfliktussá. Eközben Gázában nem javul a helyzet, de Izraelben is forronganak az indulatok.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn megérkezett Szaúd-Arábiába, közel-keleti körútjának első állomására, ahol több fronton is előrelépéseket szeretne elérni: egyfelől a túszmegállapodás ügyében, másfelől pedig annak biztosításában, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború ne fajuljon szélesebb regionális konfliktussá – írja a CNN

Az amerikai külügyminiszternek ez az ötödik közel-keleti útja az október 7-i támadások óta, célja pedig, hogy folytassa a szaúdi–izraeli diplomáciai kapcsolatok normalizálásának kilátásairól szóló megbeszéléseket. A külügyminisztérium egyik tisztviselője arról beszélt a lapnak, gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy lesz-e áttörés a tárgyalásokon, és mikor sikerül elérni azokat, mert „a labda jelenleg a Hamász térfelén van”.

Az amerikaiak a tárgyalásokban bíznak

Blinken várható érvei közt szerepelni fog az is a tisztviselő szerint, hogy az Egyesült Államok fellépése a régióban pusztán védekező, nem pedig eszkalációs célú. A múlt hétvégi csapások azonban, amelyeket az Egyesült Államok indított az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds-erői és a hozzákapcsolódó milíciacsoportok ellen megtorló akcióként a korábbi, három amerikai katona életét követelő dróntámadásra, mindenesetre nem biztos, hogy alátámasztják ezt.

„Mindennap tárgyalunk az izraeliekkel számos különböző humanitárius kérdésről, és van is előrelépés ezekben az ügyekben” – tájékoztatott a külügyminisztérium tisztviselője. Azonban a valóság az, hogy Blinken többszöri személyes látogatása ellenére a gázai izraeli offenzíva csaknem négy hónap után is folytatódik, az áldozatok száma pedig továbbra is hihetetlenül magas, és a Netanjahu-kormányzat többször is nyilvánosan visszautasította a Gázával kapcsolatos amerikai szándékokat.

Nem javul a helyzet Izraelben

Míg az Egyesült államok bízik a diplomáciai kapcsolatok normalizálásában, addig tovább forrong Izrael, ezrek demonstráltak a nagyvárosok utcáin a múlt hét végén, azt követelve az izraeli kormánytól, hogy tegyen többet a Hamász palesztin terrorszervezet által elhurcolt túszok elengedéséért. A Hamász 240 túszt hurcolt Gázába, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben.

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium tisztviselői szerint az elmúlt napokban több tucat embert öltek meg az izraeli erők a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban, ahol komoly összecsapások zajlanak az izraeli katonák és a Hamász harcosai között. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hétfőn felszólította a Gáza városától nyugatra, északon és az enklávé déli részén fekvő Khan Júnisz nagy részén élő palesztin civil lakosságot, hogy az evakuációs parancsnak megfelelően induljanak el Deir Al-Balahban lévő óvóhelyek felé.

Nagy a nyomás a palesztin civileken a Gázai-övezetben

A Vöröskereszt képviselője arról beszélt a BBC-nek, hogy égető szükség van több humanitárius segítségre a Gázai övezetben, a segélyszervezet szerint eddig több mint 1,8 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az enklávén belül. Josep Borrell, az Európai Bizottság külügyi biztosa arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete, az UNRWA finanszírozásának felfüggesztésére irányuló lépések „aránytalanok és veszélyesek”. Számos ország felfüggesztette ugyanis a finanszírozást arra hivatkozva, miszerint a szervezet egyes alkalmazottai részt vettek az október 7-i támadásokban. Antony Blinken várhatóan a gázai segélyek fokozásáról is tárgyal majd a Közel-Keleten, az esetleges tűzszünet és túszmegállapodás lehetőségei mellett. 

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium ENSZ által is elismert adatai szerint több mint 27 ezer ember halt meg eddig Gázában az október eleji hadművelet kezdete óta.

A palesztin civilek attól félnek, hogy az izraeli hadsereg kiterjeszti a rafahi szárazföldi hadműveletet, és előrenyomul a déli Rafah városába, amelyről Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy az IDF szárazföldi csapatai „hamarosan elérik”. A városból a háború kezdete óta a teljes gázai lakosság több mint felét erőszakkal kitelepítették.

Arról, hogy ma Európa generációk óta a legpusztítóbb katonai konfliktust éli át, és hogyan hasonlítanak a mai regionális háborúk a II. világháborút kiváltó konfliktusokhoz, itt olvashat bővebben.

Rovatok