Index Vakbarát Hírportál

Így fektetnék a politikusok két vállra a mesterséges intelligenciát

2024. február 6., kedd 20:48

Nem a múltba kell nézni, hanem innovatív törvényalkotással reagálni a kihívásokra.

A mesterséges intelligencia „semmihez sem hasonlítható, amivel a Kongresszus eddig foglalkozott” – mondta Charles Schumer, az amerikai szenátus demokrata frakciójának vezetője 2023 júniusában. Az a tempó, amellyel a mesterséges intelligencia fejlesztői új rendszereket mutatnak be – és e rendszerek potenciális lehetőségek az emberek életének átalakítására – azt jelenti, hogy az amerikai kormánynak „a nulláról kell kezdenie” a mesterséges intelligencia szabályozásának előkészítését. Miután az OpenAI 2022 végén bemutatta a ChatGPT-t, a biztonságos AI-fejlesztés ösztönzésére vonatkozó javaslatok gyorsabban érkeztek, mint ahogy az új chatbotok piacra kerülése sietett.

2023 márciusában a demokrata törvényhozók moratóriumot javasoltak a mesterséges intelligencia egyes felhasználásaira. Egy kétpárti törvényhozókból álló csoport olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megtiltaná az autonóm AI-rendszereknek a nukleáris fegyverek bevetését. Júniusban Schumer bemutatta saját koncepcióját, majd szeptemberben a szenátorok kétpárti csoportja újra benyújtotta a felügyeletre vonatkozó, az átláthatóságot és adatvédelmet elősegítő törvényjavaslatot – írja a Foreign Affairs hasábjain Alondra Nelson, aki korábban a Fehér Ház technológiákkal foglalkozó tanácsadója volt. 

Joe Biden amerikai elnök kormánya az első napoktól kezdve egy integrált technológiapolitikai menetrend kialakításán dolgozik, ami a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű felhasználásával foglalkozik, figyelembe véve a magánélet, valamint a demokrácia védelmét, és a kockázatok mérséklését. A mesterséges intelligencia technológiája azonban gyorsan változik, és sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy minél előbb tisztázzuk a mesterséges intelligencia szabályozásának központi célját, hogy a politika ne csak kövesse az eseményeket – írja a szerző 

A mesterséges intelligencia szabályozásának el kell utasítania azokat az architektúrákat, amelyek a jövőt dualitásként határozzák meg – a paradicsom vagy a disztópia víziójaként. A biztonság és az innováció a mesterséges intelligenciában nem zárja ki egymást. Mivel azonban az új és kialakulóban lévő mesterségesintelligencia-technológiák rendkívül dinamikusak és olyan sokféle célra használják őket, ezért elkerülhetik a hagyományos politikai megközelítéseket. Egy új fajta, mesterséges intelligenciával kapcsolatos politikára van szükség.

A huszadik századi analógiákkal az a probléma, hogy a mesterséges intelligencia egyszerűen nem hasonlít a huszadik századi technológiára. A telefonnal, a számítástechnikai hardverekkel, a mikroelektronikával vagy számos gyógyszeripari termékkel ellentétben – ezek a technológiák és termékek évek vagy évtizedek alatt fejlődtek ki – a mesterségesintelligencia-rendszerek nagy része dinamikus és folyamatosan változik; a részecskefizikai kutatások eredményeitől eltérően ezek a rendszerek szinte a kifejlesztésük után gyorsan bevethetők mind legális felhasználásra, mind tiltott alkalmazásokra. A meglévő regulációs modellek valószínűleg alkalmatlanok lesznek a mesterséges intelligencia kihívására. Az analógiák múltból merítése pedig elzárhatja a lehetőséget, hogy olyan politikai megközelítéseket dolgozzanak ki, amelyek nem pusztán reagálnak a jelenlegi kihívásokra, hanem előre látják a jövőbeni problémákat.

(Borítókép: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok