Index Vakbarát Hírportál

Putyin olyan országba látogat, ahol a háború kitörése óta nem járt

2024. február 6., kedd 19:33

Hakan Fidan török külügyminiszter közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan Törökországba látogat, hogy megvitassa Recep Tayyip Erdogan török elnökkel az Ukrajnának szánt fekete-tengeri gabonaexport új elképzeléseit.

Vlagyimir Putyin hamarosan Törökországba látogat – közölte a török külügyminiszter vasárnap késő este. Ez lenne Putyin első útja egy NATO-országba azóta, hogy Oroszország két évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát – írja az ABC News.

Hakan Fidan török külügyminiszter elmondta, hogy Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozóján az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli átengedésének új módja lesz a középpontban. A látogatás időpontját nem említette, de

a török média arról számolt be, hogy Putyin február 12-én érkezik.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2023-ban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ez nagyban korlátozta külföldi utazási lehetőségeit, viszont Törökország, Oroszországhoz hasonlóan, nem tagja a bíróságnak, így Putyin a letartóztatástól való félelem nélkül látogathat el a helyszínre.

Törökország igyekezett jó kapcsolatot ápolni mind Oroszországgal, mind Ukrajnával. Elutasította, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, és támogatta Ukrajna területi integritását, valamint fegyvereket szállított Kijevnek.

Az előző gabonaüzlet egy bizonyos mechanizmus szerint működött. Most úgy látjuk, hogy lehetőség van egy másik mechanizmusra

– mondta Fidan, utalva az előző megállapodásra, amely egy évig tartott, mielőtt Oroszország júliusban visszalépett. Akkor Oroszország azt mondta, hogy az üzletet felfüggesztik, amíg nem teljesítik az orosz élelmiszerek és műtrágya világpiacra juttatására vonatkozó követeléseket.

Fidan elmondta, hogy Erdogan a szíriai biztonságról és az energetikai együttműködésről is tárgyalni fog Putyinnal.

Korábban elmaradt a találkozó

2023 júliusában Erdogan bejelentette, hogy Putyin augusztusban ellátogat Törökországba. Akkor azt mondta a török elnök, hogy Putyin látogatásának oka, hogy folytassák a tárgyalásokat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a két ország közötti fogolycseréről.

Azonban akkor a találkozó meghiúsult. Szakértők szerint számos magyarázat adódik arra a kérdésre, végül miért nem vállalta a törökországi utat az orosz elnök – írta korábban az Economx.

Putyin valószínűleg biztonsági és esetleg egészségügyi okokból nem kívánja elhagyni Oroszországot

– mondta korábban a Napi.hu-nak Szigetvári Tamás, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok