Index Vakbarát Hírportál

Ha a falak beszélni tudnának: félmilliárd euróért árulják a Berlusconi-villát

2024. február 7., szerda 06:12

A néhai olasz miniszterelnök és üzletember fényűző szardíniai birtokának értékesítését nem hirdették meg, de 500 millió eurót kérnek érte. Silvio Berlusconi egykor a világ leghatalmasabb vezetőit – Vlagyimir Putyint, Tony Blairt és George W. Busht – látta vendégül a Villa Certosában.

A tavaly 86 éves korában elhunyt Berlusconi öt gyermeke most bólintott rá az értékesítésre. A birtokot egy milánói ingatlantanácsadó, a Dils zárt körben árulja – értesült a Financial Times. Az ingatlan- és médiamogul a nyolcvanas években vásárolta meg a 110 hektáros birtokot Szardínia északkeleti részén, Costa Smeraldában, és teljesen felújította.

Közvetlen kijárata van a tengerre, több úszómedencével és teniszpályával rendelkezik. A kert mérete nyolcvan focipályával azonos területű, az amfiteátrum azonban nem ó-, hanem újkori, utánzat. A szobák számáról ellentmondó információk jelentek meg: a brit lap szerint 68, az Il Messagero szerint 126 lakosztálya van.

Az égre festett „Viva Tony” üzenettel, egy ötvenezer fontos tűzijátékkal kedveskedett itt Berlusconi Tony Blair miniszterelnöknek, és itt fogadta George W. Bush amerikai elnököt is. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin – aki „igaz barátnak” nevezte Berlusconit – 2003 és 2010 között többször nyaralt a Villa Certosában.

Itt járt José Zapatero és José Maria Aznar spanyol kormányfő is – emlékeztetett az olasz portál. Az elhíresült vendég azonban Mirek Topolánek cseh miniszterelnök volt, akit talpig semmiben örökítettek meg az egyik medence mellett.

A vendéglátó Berlusconi jogi lépésekkel akadályozta meg a fénykép közzétételét Olaszországban, így a fotó csak Spanyolországban jelent meg. A jellegzetes fehér karkötőjét viselő Topolánek sokáig tagadta, hogy ő szerepel a képen, amit csak egy évvel később ismert el.

Éppen zuhanyozott, márpedig „öltönyben, nyakkendőben” nem lehet tusolni – vetette el a feltételezéseket a házigazda, Berlusconi.

Eurómilliós villanyszámla

Potenciális vásárlóknak tartanak emírségekbeli, szaúdi, indiai és amerikai milliárdosokat. Az oroszok a szankciók miatt nem licitálhatnak, bár a környéken a kilencvenes években több luxusvillát is vásároltak. A Villa Certosa lapértesülések szerint ebben a hónapban lesz megtekinthető.

Három éve 260 millió euróra becsülték az értékét, most pedig majdnem a duplájára.

Berlusconi egyébként még 2015-ben visszautasította a szaúdi uralkodói család 500 millió eurós, mai árfolyamon több mint 190 milliárd forintos vételi ajánlatát.

A nyilvánosan elérhető információk szerint a Berlsuconi-portfólióba tartozó ingatlanok kezelési költségei – beleértve a Villa Certosát is – 24 millió euróra emelkedtek. A kiadások több mint felét a karbantartás emésztette fel.

Tavalyelőtt például csak a villanyáramszámlák tételei összesen 1,3 millió euróra, félmilliárd forintra rúgtak.

A család tulajdonában egyébként több értékes ingatlan van.

A szívtipró Ruby

A volt olasz kormányfő és köztudottan hírhedt nőcsábász vagyonának nagy részét öt gyermekére hagyta – százmillió euró kivételével, ami 33 éves szeretőjét, Marta Fascina parlamenti képviselőt illeti meg.

A Villa Certosában egyébként diszkréció uralkodott: ha erre igényt tartó vendégek érkeztek, a paparazzóktól rejtve a hajójukról akár titkos alagúton is beléphettek a birtok területére – írta a Daily Mail.

Az elhíresült bunga-bunga partik helyszíne azonban nem a szardíniai ingatlan, hanem a Milánó melletti Villa San Martino volt, amelyet nem kínáltak eladásra.

A családbarátnak nem nevezhető orgiák egyik „sztárvendége” az akkor még kiskorú, 17 éves, marokkói születésű, „szívtiprónak” becézett Ruby volt.

A kastély most Silvio Berlusconi hamvainak örök nyughelye.

(Borítókép: Villa Certosa. Fotó: Frezza La Fata / Lapresse / Northfoto)

Rovatok