Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatókkal készítenek fegyvereket az ukránok

2024. február 12., hétfő 07:40

Tekintettel arra, hogy Ukrajna többtucatnyi nemzet katonai felszerelésének változatos arzenálját kapta meg, a 3D nyomtatás a terepen lehetővé teszi, hogy igény szerint olyan alkatrészeket készítsenek, amelyek általában korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, vagy amelyeket évtizedek óta nem gyártanak.

Az ukrajnai háborúban először alkalmazták széles körben a 3D nyomtatást a harctéren, elsősorban az ukrán erők.

A hadseregek világszerte, különösen az Egyesült Államokban, Európában, Kínában és Indiában szorosan figyelemmel kísérték ezeket a fejleményeket. Az Egyesült Államok és Kína nagy katonai beruházásai előnyt jelentenek a katonai 3D nyomtatási fejlesztések további hasznosításában, bár Európa Ukrajnához való közelsége, amely lehetővé tette az ukrán erők katonai 3D nyomtatási alkalmazásokra való kiképzését Lengyelországban és más regionális központokban, szintén határozott versenyelőnyt jelent − írja a Naval Technology című, haditechnikai témákkal foglalkozó szakportál. 

A 3D nyomtatás katonai kontextusban kritikus körülmények között csökkentheti az ellátási vonalakat. Mivel Ukrajna számos különböző országtól kapott katonai adományokat, egyedülállóan sokféle platformot és képességet működtet. Ukrajna hadereje több mint 40 különböző páncélozott platformból áll, a Szovjetuniótól örökölt régebbi modellektől az újabb nyugati harckocsikig és páncélozott harcjárművekig. Az ukrán haderő készenléte és a karbantartási műveletek szempontjából komoly kihívást jelentenek a pótalkatrészek és a kritikus alkatrészek hozzáférhetőségének következetlenségei.

Ausztrália 3D nyomtatási támogatást küld Ukrajnának

A Spee3D, egy ausztrál 3D nyomtatással foglalkozó vállalat vezető szerepet tölt be az Ukrajnának küldött 3D nyomtatási ipari segélyek terén. WarpSPEE3D nyomtatóit először az ausztrál hadsereg 1. dandárja próbálta ki. A vállalat ma már sikeresen exportálja a technológiát, többek között Ukrajnába is. 2023 óta három WarpSPEED3D fém 3D nyomtatójukat küldték Ukrajnába, egy, az ausztrál kormány által közösen finanszírozott katonai adomány részeként. Ezek a fejlett fémnyomtatók lehetővé teszik a haderő számára, hogy egyedi szerszámgépeket és alkatrészeket készítsenek harckocsik, APC-k és más típusú páncélozott járművek számára.

A WarpSPEED3D elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a kompakt ISO-szállító konténerekben, ami megkönnyíti a szállításukat a frontvonalak mentén lévő kulcsfontosságú területekre. Továbbá, az ukrán katonák Lengyelországba utaztak, hogy a Spee3D munkatársai kiképezzék őket a fém 3D nyomtatóik működtetésére és karbantartására, akár kedvezőtlen harci körülmények között is.

A 3D nyomtatás segít a régi eszközök karbantartásában

Tekintettel arra, hogy Ukrajna többtucatnyi országtól kapott katonai felszerelések változatos arzenálját, a 3D nyomtatás a terepen lehetővé teszi, hogy igény szerint olyan alkatrészeket készítsenek, amelyek általában korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, vagy amelyeket évtizedek óta nem gyártanak.

Ukrajna például 28 darabot kapott az M113-as páncélozott harcjármű ausztrál változatából. Ezt a változatot több mint 40 évvel ezelőtt gyártották, és egyedi módosításokkal rendelkezik a rakodótéren és a lövegplatformon, amelyek miatt nem kompatibilisek vele a szabványos M113-as pótalkatrészek. A 3D nyomtatás lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy legyártsák az ezen M113-asok karbantartásához szükséges speciális zsanérokat, amelyeket már nagyon régóta nem gyártana.

Egy másik fontos példa: mivel Ukrajna adományainak valamivel több mint fele az Egyesült Államokból, a többi pedig Európából származik, a metrikus és az angolszász mértékegységek közötti átváltás komoly nehézséget jelent. Ha egy amerikai gyártmányú járműhöz félhüvelykes (12,7 milliméteres) csavarkulcsra van szükség, a metrikus szerszámokkal rendelkező ukrán szerelők nem használhatják a szabványos 12 milliméteres csavarkulcsot.

Mivel az Egyesült Államokon kívül nem gyakoriak az angolszász szabványú szerszámok, a 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy az ilyen eszközök azonnal elkészüljenek, ahelyett, hogy az amerikai piacról kellene őket szállítani. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a csavarokra, alátétekre és minden más olyan kis alkatrészre, amelyek hatékonyan gyárthatók 3D-s terepi nyomtatókkal.

Ezek a példák azt mutatják, hogy bár a 3D nyomtatás nem hivatott felváltani a jelenleg még mindig hatékonyabb szabványos gyártási folyamatokat, de felhasználható olyan speciális alkatrészek gyártására, amelyekre azonnal szükség van, és amelyek máskülönben nem állnak rendelkezésre, így kitöltve az ellátási vonalakban keletkező kritikus réseket. A 3D nyomtatók gyors mozgatása a fronton a karbantartó egységekkel való koordináció érdekében biztosítja, hogy ezek a kritikus alkatrészek még gyorsabban szállíthatóak legyenek.

Rovatok