Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán megvédte Ferenc pápát: a Vatikánnak semmi köze a kegyelmi ügyhöz

2024. február 12., hétfő 21:19

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a közösségi oldalán közölte a magyar kormány álláspontját a kegyelmi ügy katolikus egyházat érintő vonatkozásairól.

Mint korábban írtuk, Novák Katalin Ferenc pápa tavaly tavaszi látogatása alkalmából adott kegyelmet K. Endrének és még jó néhány más elítéltnek.

Ezzel együtt a Vatikán nem igazán keveredett bele az ügybe (leszámítva azt, hogy a DK-s Kálmán Olgától kaptak egy levelet bő egy héttel ezelőtt). A jelek szerint azonban a magyar kormány a nemzetközi sajtótól kapott egy megkeresést azzal kapcsolatban, hogy lehet-e vatikáni érintettsége az ügynek.

Kovács Zoltán a kathpress.at osztrák katolikus portál megkeresésére válaszolva az X-oldalán közölte,

a magyar kormány tisztázza, hogy a Vatikánnak nem volt köze a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi botrányhoz.

„A kegyelemről szóló döntés a Szentszékkel vagy Ferenc pápával való konzultáció nélkül született. Amint megjegyeztem a Kathpressnek, Magyarország elnökei időnként élnek kegyelmi jogukkal, gyakran különleges események vagy ünnepnapok alkalmából” – írta Kovács Zoltán.

Hozzátette, „Ferenc pápa 2023. áprilisi látogatása is egy ilyen alkalom volt. Az államfők kegyelmi ügyekben önállóan döntenek, külső intézményekkel vagy személyekkel, például a Szentszékkel vagy a pápával való egyeztetés nélkül. Ez természetesen Magyarországon esetében is így volt”.

Azt egyébként sem a hazai, sem a nemzetközi sajtóban nem igazán vetette fel eddig senki, hogy a katolikus egyháznak vagy Ferenc pápának bármilyen felelőssége lehet az ügyben. Az esetnek ehelyett inkább egy református szála lehet az eddig megjelent sajtócikkek fényében.

Rovatok