Index Vakbarát Hírportál

Gyilkossági kísérlettel bővült a tigrisbukfenccel bírónőre támadó férfi bűnlajstroma

2024. február 13., kedd 19:23

Deobra Redden ítélethirdetés közben, egy jól irányzott tigrisbukfenccel vetette át magát a bírói pulpituson, és a nevadai bírónő nyakát kezdte szorongatni. Korábbi, nem rövid, erőszakos priusza a szinte legsúlyosabb váddal bővült.

Napokkal később, január végén egy hasonló, bár nem ennyire súlyos kimenetelű, nem várt fordulat akadályozott meg egy bírósági tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken is, ahol a végjátékához közeledett a Fenyő-gyilkosság tisztázása.

Egy fiatal férfi – mint utóbb kiderült: a vádlott Portik Tamás fia – a tárgyalóterem előtt útját állta a tanácselnöknek, majd rövid szóváltást követően kávét löttyintett Póta Péter arcába.

Az ifjabb Portikot fél tucat rendőr kísérte az illetékes kapitányságra, majd kihallgatása után hivatalos személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást ellene.

Las Vegasban, január elején sokkal forróbb volt a helyzet. A 30 éves vádlott, Deobra Redden kezdetben látszólag higgadtan magyarázkodott az ítélethirdetés előtt, annak ellenére, hogy óvadék iránti kérelmét elutasították.

Ezek után a bíró, Mary Kay Holthus a jegyzeteit lapozta, amihez a szemüvegére is szüksége volt, majd egyszer csak elkerekedett a tekintete.

A semmiből került elő, pontosabban a vádlottak padjáról rohant elő a férfi, aki egy szabályos tigrisbukfenccel ugrotta át a pulpitust, és egyenesen a bírónőre vetette magát.

Négy év a testi sértésért

Az ítélethirdetést azonban a sokkoló támadással sem tudta kibekkelni. A bűnlajstroma testi sértéssel is kiegészült, és a férfit öt nappal később ismét a bíró elé vezették, azonban olyan szerelésben, amit korábban csak filmekben láttunk.

Az övláncához bilincselt kezein merev, úgynevezett protektor „kesztyűt” viselt, amely megakadályozza az ujjak használatát, egyszóval a fojtogatást. A fejére egy hálót húztak. A hivatalos szakzsargonban köpőmaszknak nevezik, mert egyfelől megakadályozza, hogy a viselője köpködéssel fejezze ki megvetését, másrészt pedig a veszélyes harapást is meghiúsítja.

Ehhez hasonló maszkot utoljára a rettegett, kényszerzubbonyba zárt dr. Hannibal Lecter, azaz Anthony Hopkins viselt A bárányok hallgatnak című, több mint három évtizede bemutatott pszichotrillerben.

Négy év

mondta ki Las Vegasban a megismételt ítélethirdetésen, immár senkitől sem zavartatva Mary Kay Holthus a verdiktet. A bírónő hozzátette: Deobra Reddennek ebből legalább tizenkilenc hónapot a rácsok mögött kell eltöltenie ahhoz, hogy idő előtt szabadulhasson.

A testi sértés bűnét egyébként a vádlott már tavaly novemberben elismerte, így teljesen megmagyarázhatatlan, miért ugrott a bírónőre.

Az erőszakos múlt

Redden azonban nagy valószínűséggel tovább marad majd a rácsok mögött. Új vádirat is született a néhány nappal korábban elkövetett gyilkossági kísérlet ügyében. Az ügyészségi vizsgálat szerint a vádlott „megragadta és a hajánál rángatta” a bírónőt, akinek „átfogta és szorongatta a torkát és/vagy ismeretlen módon ütötte a fejét” – jelentette a New York Post.

A vádat azzal a súlyosbító körülménnyel egészítették ki, hogy Redden „ököllel támadt” és/vagy rugdosott egy rendőrt.

A gyilkossági kísérlet és az új vádak alapján február 29-én állítják újra bíróság elé.

A vádlottnál korábban skizofréniát és bipoláris zavart diagnosztizáltak – ezzel a magyarázattal vette védelmébe Reddent nevelőanyja és nővére. A bírósági jegyzőkönyv szerint ennek ellenére alkalmasnak találták az ellen indított eljárás lefolytatására.

Deobra Redden korábban három bűncselekmény és kilenc vétség miatt került összetűzésbe a törvénnyel – emlékeztetett előzőleg a kerületi ügyész. Ezek jobbára erőszakos cselekményekhez kötődtek – mondta Steve Wolfson.

Rovatok