Index Vakbarát Hírportál

Beperlik a Metát a fiatalok mentális egészségének válsága miatt

2024. február 15., csütörtök 12:09

Eric Adams, New York város polgármestere helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy pert indítottak több közösségimédia-platform ellen, mert használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához.

A keresetet egy kaliforniai bíróságon nyújtották be. Eszerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok

szándékosan veszi rá és teszi függővé a fiatalokat a közösségi média használatára.

„Az elmúlt évtizedben betekintést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítják” – áll a nyilatkozatban az MTI beszámolója szerint. 

Több per is indult

Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben. Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat.

Múlt hónapban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt.

A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok „életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online éterben”, a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat, folytatják a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.

Rovatok