Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor felbukkant az évértékelő előtt, egy miniszterrel is tárgyalt

2024. február 16., péntek 10:12

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét – tájékoztatott erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor kifejtette: a nemzetközi diplomáciából egyre inkább kiveszőben van a tisztelet, de Magyarország és Kína között mindig megmaradt, „és a további együttműködésünket is a régóta fennálló barátságra építjük”. 

A kínai államtanácsos kiemelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, valamint a számos ország fejlődését szolgáló Övezet és Út kezdeményezést, amelynek fórumain a magyar kormányfő is rendszeresen részt vesz.

Az MTI által hírül adott közlemény szerint a tárgyaló felek felhívták a figyelmet a biztonság és a stabilitás fontosságára, ami lényeges feltétele a további gazdasági fejlődésnek és a kereskedelmi kapcsolatok előmozdításának.

A miniszterelnök is posztolt az egyeztetésről:

Pörgős napok előtt áll az ország

Mint ismert, pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 14:30-tól tartja a Kormányinfót.

Majd szombaton a miniszterelnök évértékelő beszédet mond a Várkert Bazárban. Az Index nem képviseltetheti magát újságíróval vagy fotóssal Orbán Viktor hétvégi évértékelő beszédén.

A hivatalos indoklás szerint nincs elég hely.

Az évértékelést követően a Fidesznek egy frakcióülése is lesz a következő héten. Ott Orbán Viktor várhatóan szintén mond egy beszédet zárt körben, valamint több fontos döntés is születhet az ülésen.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok