Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter Brüsszelbe repül, fontos találkozója lesz

2024. február 19., hétfő 11:07

A külügyminiszter hétfő reggel posztolt a Facebookon arról, hogy elindult az uniós központba, ahol ismét összeül az EU Külügyminiszteri Tanácsa.

„Az ukrajnai háború egyre több vérontással jár, egyre többen halnak meg, egyre nagyobb a pusztítás. Sajnos azonban ma sincs a napirenden olyan javaslat, ami a béketeremtést célozná” – kezdte posztját Szijjártó Péter, amit azzal folytatott, hogy a szankciókat kritizálta. 

„Sőt: ezzel ellentétben ismét az nyer megerősítést, hogy a háborús pszichózisban szenvedő Európai Unió megint csak Washingtonnak, a liberális médiának és az NGO-knak akar megfelelni azzal, hogy egy újabb, ezúttal bevallottan is teljesen értelmetlen, kizárólag kirakatmegoldásként szolgáló szankciós csomagot akar elfogadni, mondván: itt a háború kitörésének második évfordulója” – írta a külügyminiszter. Az már korábban kiderült, hogy a magyar kormány a legújabb szankciós csomagot nem támogatja amiatt, hogy az oroszokat közvetve támogató kínai cégek is szerepelnek a listán.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a második évforduló „arra kellene, hogy sarkallja az európai döntéshozókat, hogy segítsünk végre valahára véget vetni a szenvedésnek, segítsük elő a tűzszünetet és a béketárgyalásokat”.

Alekszej Navalnij özvegyével is találkozhat

A Külügyminiszteri Tanács ülésén az ukrajnai háború mellett várhatóan szó lesz Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról is. Ezzel kapcsolatban a Reuters írta meg nemrég, hogy Navalnij özvegye, Julija Navalnija is jelen lesz a külügyminiszteri megbeszélésen.

A hírügynökség szerint Navalnija részvételét Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be. Borrell úgy fogalmazott, hogy ez az összejövetel kifejezi „az oroszországi szabadságharcosok támogatását és Alekszej Navalnij emléke előtt tisztelgést”. 

Nem lesz vétó a szankcióknál?

Ezenkívül a találkozón szó eshet az Ukrajnának szánt külföldi támogatásokról is. Mint a Reuters emlékeztetett, Németország nemrég megakadályozta egy Ukrajna katonai ellátására szolgáló pénzügyi alap feltöltését arra hivatkozva, hogy Berlin a többi taghoz képest túl sokat fizet be ebbe az alapba.

Eközben kitértek a Szijjártó Péter által említett szankciókra is, megjegyezve, hogy ezeket az EU egyeztette az amerikaiakkal és a britekkel is. Egy magas rangú diplomata azt mondta a hírügynökségnek, hogy véleménye szerint „időben”, még február 24-ig (vagyis a kétéves évforduló napjáig) el tudják fogadni az új intézkedéseket. 

Ezen túl a Külügyminiszteri Tanács ülésén tárgyalnak a Gázai övezetben zajló háborúról, valamint a Száhel-övezet biztonságpolitikai problémáiról is, amelyek a migrációt fokozzák. 

Rovatok