Index Vakbarát Hírportál

Felszólították Joe Bident, hogy törölje magát a TikTokról

2024. február 21., szerda 06:19

A republikánus törvényhozók arra kérték az amerikai elnököt, hogy törölje a TikTok-fiókját. A képviselők szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, hogy Joe Biden a választások előtt használja a kínai tulajdonban lévő videómegosztó alkalmazást.

Mint írtuk, az Egyesült Államok elnöke február 11-én csatlakozott a TikTokhoz. Első videóját a Super Bowl alkalmából tette közzé „Lol, helló srácok!” címen. Joe Biden kampánycsapata elsősorban a fiatalokat próbálja megszólítani a platformon, amire az amerikai közvélemény-kutatások szerint nagyon nagy szüksége lenne.

Első videója azóta csaknem 10 millió megtekintésnél jár, emellett körülbelül 172 ezer követőt is szerzett. A republikánus törvényhozók szerint Joe Biden „figyelmen kívül hagyja a TikTok jól ismert nemzetbiztonsági kockázatait” – írja a Reuters.

AZ AMERIKAI ELNÖKÖT FELSZÓLÍTOTTÁK, HOGY TÖRÖLJE A TIKTOK-FIÓKJÁT. 

A törvényhozók, többek között Marco Rubio, Jerry Moran, John Barrasso, Marsha Blackburn, Rick Scott és Josh Hawley szenátorok is aggódnak Joe Biden TikTok-fiókja miatt.

Emellett elvárnák az amerikai elnöktől, hogy ismerje el nyilvánosan, hogy a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Nemrég még Mark Warner demokrata szenátor is aggódott az elnök TikTok-profilja miatt. 

„Úgy gondolom, hogy meg kell találnunk a módját annak, hogy kövessük Indiát, amely betiltotta a TikTokot. Kicsit aggódom a vegyes üzenet miatt” – ismertette Warner. A Fehér Ház nem válaszolt a TikTok miatti aggodalmakra, míg a Biden-kampány egyenesen elutasította a portállal kapcsolatos felvetéseket.

Megosztja a TikTok az amerikaikat

Az Egyesült Államokban már 170 millióan használják a videómegosztó alkalmazást, még annak ellenére is, hogy vannak olyan tagállamok, ahol betiltották a használatát. Elsőként Montana állam döntött arról, hogy elérhetetlenné teszik a TikTokot. 

A kínai ByteDance vállalat tulajdonában álló TikTok kormányzati mobil eszközökön való használatát kiberbiztonsági szempontok miatt már több országban betiltották, köztük Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Rovatok