Index Vakbarát Hírportál

„Lol, helló, srácok” – TikTok-sztár lett Joe Bidenből

2024. február 13., kedd 06:39

Az Egyesült Államok elnöke regisztrált a népszerű videós platformra, és a Super Bowl alkalmából be is jelentkezett.

Joe Biden az utóbbi hetekben leginkább a mulasztásokkal, bakikkal került be a hírekbe, most azonban egy sokkal könnyedebb témával kapcsolatban írt róla a sajtó.

Az Egyesült Államok elnöke nem sokkal vasárnap éjfél után tette közzé első videóját a TikTokon. A felvétel mellé szövegként azt írta:

Lol, helló, srácok!

Az üzenetből is látszik, hogy a TikTokon az elnök a fiatalokat próbálja elsősorban megszólítani az új platformon. Az ő támogatásukra egyébként nagyon nagy szüksége lenne, erről több cikkben is írtunk már.

„Ha elmondanám, akkor bajba kerülnék”

Joe Bident egyébként a videóban arról kérdezték, hogy mit vár a Super Bowltól. Azt mondta, hogy mindkét csapat irányítója nagyszerű játékos, de ő nem nekik, hanem a Philadelphia Eaglesnek drukkolt, mivel a felesége philadelphiai. 

Beszélt arról is, hogy maga a mérkőzés jobban érdekli a reklámoknál és a halftime show-nál, arra pedig, hogy a Kelce testvérek (a center Jason Kelce és a tight end Travis Kelce) közül kit tart jobbnak, azt mondta: az édesanyjukat, mert nagyszerű csokis sütit tud készíteni. Majd azt is megkérdezték tőle, hogy a Kansas City Chiefs tényleg jó csapat-e, vagy csak elcsalták a szezont, és ezért kötöttek ki a Super Bowlban (ezzel kapcsolatban a meccse előtt kezdett terjedni egy összeesküvés-elmélet).

Biden az utóbbira azt mondta: „Ha elmondanám, akkor bajba kerülnék.” Végül azt is megkérdezték tőle az elnökválasztásra utalva: „Trump vagy Biden?”

Viccelsz velem? Biden

– hangzott a válasz a videó végén. (A Super Bowlon végül drámai körülmények közt nyert az egyik csapat.)

Furcsa, hogy az elnök most megjelent a TikTokon, amelyet veszélyesnek tartanak 

A BBC a hírről beszámolva megjegyzi: azért meglepő, hogy Joe Biden regisztrált a TikTokra, mert az amerikai kormányzat korábban többször is azt hangsúlyozta, hogy a kínai tulajdonú videós platform akár nemzetbiztonsági veszélyt is jelenthet.

Sőt mindkét nagy pártban vannak olyan törvényhozók, akik azt javasolták, hogy az egész Egyesült Államokban be kellene tiltani a TikTokot.

Mint írták, az Egyesült Államokban a TikTok jelenleg is le van tiltva az amerikai tisztviselők legtöbb olyan eszközén, amelyet a kormányzat biztosít nekik (vagyis telefonokon, számítógépeken). Az elnök még 2022-ben írta alá azt a szövetségi törvényt a platform használatáról az eszközök többségén. 

Biden közvetlen munkatársai annyit árultak el ezzel kapcsolatban az amerikai sajtónak, hogy a fiókot nem maga az elnök fogja kezelni, hanem a kampánycsapatának tagjai. Továbbá az is biztos, hogy a TikTok az állandó figyelmeztetések ellenére népszerű oldalnak számít a fiatalok körében: ezt jelezheti többek közt az is, hogy alig 15 óra elteltével már több mint 5 millióan látták Biden videóját. 

Dühös fiatalok a kommentszekcióban

Az elnök debütálása ugyanakkor a nézettség ellenére sem mondható osztatlan sikernek, ugyanis a videó  kommentszekcióját ellepték azok a fiatal palesztinpártiak, akik kritizálják az Egyesült Államok Izrael-politikáját.

A legtöbben egyszerűen azt kérdezték Bidentől, hogy:

Mi van Rafahhal?

Ezzel arra utaltak, hogy a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahot (ahol rengeteg menekült gyűlt össze) az utóbbi napokban is támadta az izraeli hadsereg.

Rovatok